Tarih: 29.9.2006 |  Haberler
Fulya Gürses'in Anısına

Dergimizin yazarı, sevgili yoldaşımız Fulya Gürses'i uzun süredir boğuştuğu amansız hastalık sonucunda kaybettik. Bütün yoldaşlarımızın ve dostlarımızın başı sağolsun. Cenazesi 6 Mayıs 2003 Salı günü öğleyin Şişli Camisinden kaldırılacak.

Fulya Gürses 1950 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. 1969 yılında Sosyalist Gençlik Örgütü (SGÖ) saflarında başladığı sosyalizm mücadelesini yaşamı boyunca sürdürdü. Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi oldu. 1975-1980 yılları arasında TÜM-DER İstanbul şubesinin kurucu Yönetim Kurulu üyesi ve sekreteri olarak çalıştı. TÜM-DER 12 Eylül 1980 cuntası tarafından kapatılıncaya kadar da derneğin Genel Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. 1981 yılında tutuklandı ve yargılandı. Yirmi yıl boyunca felsefe öğretmenliği yaptı. Meslek yaşamı boyunca öğretmen hareketinin aktif bir elemanı oldu, TÖB-DER saflarında yer aldı.

Eşi Hasan Basri Gürses'le birlikte hazırladıkları Dünyada ve Türkiye'de Gençlik adlı araştırmayla 1977-1978 Yunus Nadi Armağanı birinciliğini kazandılar. Köylü kooperatif hareketinin önde gelen isimlerinden Akın Özdemir'in faşist katiller tarafından öldürülmesinden sonra anısını yaşatmak üzere 1980 yılında KÖY-KOOP tarafından düzenlenen araştırma-inceleme yarışmasında Kır Yoksullarının Günümüzdeki Durumu ve Geleceği adlı araştırmasıyla birinci oldu. 1991 yılında Seyhan Belediyesi'nin işçi sınıfımızın ünlü yazarı Orhan Kemal anısına düzenlediği yarışmada Ekmek adlı öykü dosyasıyla Orhan Kemal Öykü Ödülü'nü kazandı. 1997 yılında Duvar adlı öykü kitabı yayınlandı. Kapitalist restorasyoncu Gorbaçov'un liberal masallarına karşı kararlı biçimde mücadele eden ve "döneklik fırtınası"na tutulan sosyalizm kaçkınlarını hiç affetmeyen Fulya Gürses, bu ikinci öykü kitabını "son nefeslerine kadar sosyalist inançlarıyla yaşadılar ve bu uğurda mücadele etmekten geri durmadılar" diye tanımladığı Dr. Nejat Yazıcıoğlu ve Altuğ Yaral yoldaşların anılarına sundu.

İşçilerin ve emekçilerin dostu, örnek aydın Fulya Gürses yoldaşımızın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.