Tarih: 19.1.2007 |  Haberler
İstanbul Hrant Dink'i son yolculuna uğurladı

Geçtiğimiz Cuma günü silahlı bir suikast sonucu katledilen Hrant Dink 150 binin üzerinde insanın katıldığı bir yürüyüşle son yolculuğuna uğurlandı. Yaklaşık 5 saat süren cenaze töreni Hrant Dink'in katili devlet ve kontra güçlere karşı devasa bir gösteriye dönüştü.

Sabah saat 10:00'dan itibaren toplanmaya başlayan kortejlerin sonu saat 11:30'da Şişli'ye kadar uzanmıştı. Saat 11:00'de Taksim tarafından Harbiye'ye doğru harekete geçen kitlenin önünde barikatlar oluşturuldu. Bu sırada polisin yolu Harbiye otobüs durağından itibaren barikatlarla kapattığı gözden kaçmadı. Taksim tarafından Harbiye'ye doğru yürüyen kitle uzunca bir süre kortejlere girmek için bir giriş aradı. Bu sırada içlerinde TÜM-İGD'lilerin de olduğu bir grup AGOS gazetesine çıkan ara sokak önünde kurulan polis barikatının önünde "emekçiye değil çetelere barikat" sloganı attı. Polisin barikatı açmaması üzerine barikata yüklenen kitle polis barikatını yıkarak korteje girdi.

Saat 11:30'da yürüyüşe başlayan kitle yürüyüş boyunca "Hepimiz Dink'iz hepimiz Ermeni'yiz , Yaşasın halkların kardeşliği, faşizme karşı omuz omuza, Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek, katil devlet hesap verecek, hepimiz Kürt'üz hepimiz Ermeni'yiz" sloganları atarak ilerledi.

Satılmış meydanın, tertip komitesinin sessiz, slogansız, pankartsız, bayraksız yürüyüş söylemleri ile cenaze törenini adeta bir matem havasına büründürüp sessizlik içinde bitirme çabası boşa çıkarıldı. Genç yaşlı, binlerce insan bir ağızdan sloganlar atarak Dink'e yapılan suikastın sorumlusunun devletin kendisi olduğunu haykırdı.

Yürüyüş kortejlerinin Şişhaneye gelmesi ile faşizme karşı öfke sloganlarla haykırıldı. MHP önünden geçen kortejler "İşte burası faşist yuvası, İşte burası katil yuvası" sloganları attı.

Yaklaşık 2 saat süren yürüyüş sonunda kortejler Yenikapı'da bulunan meydana toplanmaya başladı. Hrant Dink'in naşını taşıyan araç alana alkışla ve sloganlarla girdi. "Hepimiz Dink'iz Hepimiz Ermeni'yiz, Yaşasın hakların kardeşliği, Katil devlet hesap verecek" sloganları ile alanda kortejleri dolaşan naaş daha sonra mezarlığa doğru hareket etti.

Yaşamı boyunca halkların kardeşliği söylemini öne çıkaran Hrant Dink farklı diller ve uluslardan bir sürü insanın arasında son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenini devletin sahiplenmesine de izin vermeyen ilerici güçler devletin ve basının çabalarına rağmen Hrant Dink'i adına yakışır bir şekilde uğurladı.