Tarih: 21.2.2007 |  Haberler
"Bunların sen isimlerini aklında tutma, fakat 28 kanunusaniyi unutma!"

Eşitlik ve özgürlük uğruna sayısız can düştü bu topraklara. Kurtuluş Savaşı'nın en ateşli günlerinde ülkeyi kurtarmak, emperyalizm denen vahşi canavarı söküp atmak, bağımsız, özgür, barış dolu bir ülke, yeni bir dünya kurmak için yola çıkmıştı Mustafa Suphi ve arkadaşları. Sayıca çok sayılmazdılar henüz.

Ama onları umutla bekleyen koca bir halk vardı. Ve tereddüt etmediler yola koyulurken; çünkü komünisttiler. Ekim devriminin kızıl güneşi içinde doğan TKP'nin kurucuları, tehdit ve provokasyonlara aldırmadan Trabzon'a kadar gelmeyi başardı. Ancak Türkiye burjuvazisi tarafından hazırlanan kanlı bir senaryo ile 1921 yılının 28 Ocakı'nı 29'a bağlayan gece tam 15 kızıl karanfil, 15 yiğit komünist Karadeniz açıklarında korkakça katledildi.

Merkezi hükümet derin bir soluk aldı. Patronların, sömürücülerin iktidarını kurmak için artık engel kalmamıştı. İzmir İktisat Kongresi'nden başlayarak bu gerçek açıkça dillendirildi, hükümet programlarına konuldu. On binlerce insanımızı katleden emperyalist devletler artık Türkiye için model alınacak "uygar" batı devletleriydi. Kurtuluş savaşında silah ve mühimmat yardımı yapmış komşu Sovyetler Birliği baş düşman, Antep köylüsüne silah sıkmış Fransız silah tüccarı, İstanbul'u işgal edip Boğaz'ı yağmalamaya kalkmış İngiliz banker ise kutsal müttefik olmuştu. Daha sonraki yıllarda ise Amerika Birleşik Devletleri; Sovyetler Birliği ve halk demokrasilerine karşı yürütülen karanlık savaşta en büyük dost olacaktı.

Sene 2007, On beşlerin katlinin üzerinden tam 86 yıl geçti. Dünyada pek çok değişiklik oldu. Ama malesef on beşleri katleden zihniyet halen ülkemizde iş başında. Kara Deniz'in karanlık sularında katledilen devrimcilerden, Deniz Gezmiş'e, Mahir Çayan'a, Mustafa Asım Hayrullahoğlu'na ve oradan günümüze gelene kadar politik cinayetler, katliamlar hiç eksik olmadı başımızdan. Ancak yapılan tüm saldırılar, katliamlar bir şeyi değiştiremedi. O da devrimci irade ve bilinç!

Bu ülkenin geleceği olarak aynı irade ve bilinçle On Beşlerin yolundan yürümeye devam ediyoruz. Bize ışık olan anılarını yaşatmak ve onları unutmamak ise her devrimcinin görevi. İşte bu bilinçle 28 Ocak 2007 Pazar günü TKP'liler olarak buluşuyoruz. Ve diyoruz ki: "Haydi! Dünü bugüne bugünü yarına bağlayalım! Evet 15'leri anma gecesinde İstanbul Taksim'de bulunan TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi binasında saat 18:00'de başlayacak etkinlik ücretsiz olup tüm dostlarımız davetlidir.

Anma Programı
18:00
Açılış
18:15 Panel: "Mustafa Suphiler ve Emekçilerin Birlik Sorunu : İsmail Kaplan , Öğretim Üyesi"- "Sendikalar ve Sol : Süleyman Üstün, Sendika Eğitimcisi"
19:45 Çay Arası
20:15
Şiir Dinletisi
20:30
Grup Güneşli Dünya
21:15
Kapanış