Tarih: 21.5.2007 |  Haberler
İsveç Komünist Partisi SKP 90 yaşında

1. Bölüm
Barış, sosyal ilerleme ve proletarya devrimi yolunda Sveriges Kommunistiska Partiet SKP (İsveç Komünist Partisi) 19 Mayıs 2007 günü doksan yıllık savaşımının yıldönümünü kutladı.

Parti, Karl Marx ve Fredrich Engels'in Komünist Manifesto'yu ortaklaşa ilan etmelerinin hemen akabinde, 18448 yılı Eylül ayinda ilk defa İsveç Komünistler Birliği olarak kuruldu. SKP, kuruluş süreciyle birlikte başlatmış olduğu proletarya devrimi yolundaki savaşım surecine önemli katkılar sunmuştur. Tarihte önemli başarılara imza atabilmiştir. SKP'nin yükselişe geçtiği dönemler, İsveç işçi sınıfı hareketinin yükselişe geçtiği dönemlerle açıklanabilmektedir.

Partinin belirgin olarak devrim atağı yaptığı çeşitli tarihi dönemler mevcuttur. Buna en önemli örnek daha 1881 yılı başında partinin kesin biçimde sosyalist devrim hedefini program olarak önüne koymuş oluşudur. İsvec'te belirgin olarak sosyalizmin bir program dahilinde oluşturulmasının başa alındığı bu dönem, sosylist devrim görüşünün kitlelerde en çok merak uyandırdığı ve komünizm doktorininin tarihten buyana alternatfsiz bir sistem olarak süre gelmiş olan kapitalizmin karşısına taptaze bir kurtuluş ümidi olarak çıktığı dönemlere tekabül etmektedir.

Ekonomik ve sosyal bunalım içindeki İsveç toplumu sosyalizmi sınfsal kurtuluş olarak gördüğü gibi, çağdaş biçimde modernleşebilmenin ve kültürel olarak gelişebilmenin de aracı olarak algılamaktaydı. İsveç'te sosyalist sisteme ilişkin program ilk olarak Agust Palm tarafından 1881'de okundu. 27 Ağustos 1886 yılında Göteborg şehrinde yapılan İsveç İşçi Kongresi sosyalizme geçilmesi kararı aldı. 1888 yılında İsveç'in güney bögesi işçileri Malmö şehrinde yaptıkları ortak kongrede Marksist devlet sistemini gerçekleştirme dogrultusundaki programı karar altına aldılar. Bu gelişmelerin devamında 1889 yılında İsveç Sosyaldemokrat İşçi Partisi kuruldu. 1890'da 1 Mayıs işçi bayramı ilk kez kutlandı İsveç'te. 6-7 Ağustos 1898 İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu LO kuruldu. 15 Mayıs 1902 yılında demokratik, eşit oy hakkı için ülke çapında greve gidildi. 24 Mart 1903'te İsveç Sosyal Demokrat Gençlik Örgütü kuruldu. 1908 yılında ilk işçi partisi gazetesi olarak bilinen Stromlockan yayına girdi. 1914'te Sosyalist Gençlik Örgütü birinci kongresi Sosyal Demokrat Parti'nin birinci dünya savaşını destekleme kararına karşı çıkıp boykot etti. 18 Mart 1916'da İsveç Sosyalist Gençlik Örgütü öncülüğünde dünya barıs güçlerinin kongresi toplandı. Sosyal Demokrat Parti içinde birinci dünya savaşı öncesinde başlayan ayrışma derinleşerek, 13-16 Mayıs 1917'de yeni bir Sosyal Demokrat Parti'nin doğuşuyla sonuçlandı. Başta komünistlerin hareketin başını çektiği eylemler sonucunda rejim 17 Aralık 1918'de genel seçme ve seçilme hakkını tanımak zorunda kaldı. 29 Eylül 1919'da 8 saatlik işgünü hakkı resmen tanınarak, başta kümonistlerin yoğun savaşımı sonucunda elde edildi. 21-26 Mart 1921'de Sol Sosyaldemokrat Parti yaptığı kongresinde Enternasyonal'e katılmak üzere, dünya enternasyonalizminin 21 maddelik ilkelerini onaylayıp kabul ederek Enternasyonal'e katılma kararı aldı. Aynı kongrede Sol Sosyaldemokrat Parti adını İsveç Komünist Partisi SKP olarak değiştirerek komünist parti adını almış oldu.

Bütün dünyada olduğu gibi, 1920'li yıllarda İsveç işçi sınıfının geri yaşam ve çalışma koşulları içinde bulunduğu bir dönemdi. İsveç işçi ve emekçi halkları böylesi bir dönemde sınıfsal partisi SKP'ye kavuşmuş oldu. Proletaryanın biricik umudu, kurtuluşunu sağlayacak yegane lokomotofi olarak vücuda geldi SKP. Kuruluşundan itibaren bütün işçi sınıfı katlarında var olabildi. Dünyada birçok komünist partisi tarihinde olduğu gibi, SKP de Ekim devriminin etkisiyle ve sınıf savaşımının en çetin olduğu koşullarda İsveç'te gözlerini açmış oldu dünyaya. Kısa zamanda emekçi halkın devrimci umudu haline gelmiş olan parti, aynı sıralarda burjuvazinin karalama kampanyalarına da gecikmeden hedef oldu. 1921 yılından itibaren komünist partisi olarak burjuvaziye karşı yürütülmekte olan sınıf savaşımının başını çeken partinin, ülkede verdiği amansız savaşım ile doruğa ulaşan devrımci mücadele egemenlere korkulu rüyalar yaşatmıştır. Partiye karşı en yoğun olarak bu tarihle birlikte başlayan karalama ve gözden düşürme çabaları, ikinci dünya savaşı öncesine kadar muhafazakar ve radikal sağ güçler ile yer yer sağ sosyaldemokrasinin altı imzalı olmayan ortak anlaşması biçiminde sürdürülmüştür. Keza, ikinci dünya savaşı yılları partiye karşı saldırıların doruğa çıktığı dönemler olarak bilinmektedir. Muhafazakar sağ güçler ile sosyal demokratların birlikteliği biçiminde kurulan burjuva koalisyon hükümetinin, Nazi Almanyasıyla yaptığı işbirliği sebebiyle SKP üyeleri başta olmak üzere geniş sol güçler, baskı, katliam ve provokasyonlara, aklın almadığı kötü, insanlık dışı, anti-demokratik muameleye maruz bırakılmışlardır.

Ancak, SKP provokasyonlara ve tehditlere karşı ödünsüz biçimde savaşarak devrimci savaşım misyonunu hiç aksatmadan yürütüp günümüze kadar taşıyarak gelebildi. Parti, 90. yıldönümünü kutlamaya hazırlanırken, haklı olarak bu gururu tüm dünya proletaryasıyla bölüşmektedir.

SKP, İsveç işçi sınıfı mücadelesini dünya proletaryasının kurtuluş mücadelesine bağlayan yegane halkadır. Parti, Marksizm - Leninizm ilkelerinin sıkı bir savaşçısı olarak dünya işçi sınıfı mücadelesine enternasyonalizmle bağlı olmanın gururunu yaşamaktadır.

SKP, 90 yıllık savaşımını tüm dünya işçi sınıfına armağan etmenin sevincini yaşamaktadır. Dünya komünist hareketine dün olduğu gibi bugün ve gelecek savaşımlarıyla katkı sunmaya ve enternasyonalizmin yaşatılması savaşımına olanca gücüyle destek vermeye devam edecektir. Komünistlerin 90. yaş günü hepimize kutlu olsun!

ALİ KINALI