Tarih: 16.05.2008 |  Haberler
İşçi sınıfı bir sıra neferini kaybetti

1952 Silifke doğumlu Soda işçisi Tahsin Topal'ı 12.05.2008 günü kaybettik.

Tahsin Topal 1974 Yılında Mersin Soda Sanayi Fabrikasında aşçı olarak işe girdi. 1975 Yılında önce Kimya – İş daha sonra Petkim – İş ve DİSK örgütlenmesi altında işçi sınıfının sendikal mücadelesine etkin olarak katıldı. Soda Sanayi Fabrikasında başladığı işçi sınıfının örgütlenme ve bilinçlenme çalışmalarını kendisi ile aynı zaman diliminde Soda Fabrikasında çalışmaya başlayan ve mücadele süreci içinde bir yoldaş topluluğu oluşturan arkadaşları ile birlikte sürdürdü. Petkim – İş Mersin Şubesi'nin ilk kurucu yönetimini oluşturarak DİSK çatısı altına taşıdıkları bu mücadelede, Yaşar Başdeli (22.01.2006'da kaybettik), Yahya Turan, Nurettin Gelen, Derviş Serin, Kemal Özen, Mustafa Demir, Ayhan Üresin, Abdullah Üredi ve daha da sayamadığımız işçi sınıfının sıra erlerinden oluşan yoldaşların dayanışması bugüne dek sürdü.

Bu topluluk 1974'lerde Soda Fabrikasında birer sıra neferi olarak başlattıkları mücadelelerini Petkim – İş Sendikasının genel merkez görevlerinde de sürdürdüler. Soda işçilerinin 9 Ağustos 1978'de başlattıkları grevin 11. Ayında 21 Haziran 1979'da 870 işçi Ankara yürüyüşü başlatıldı. 25 Haziran 1979'da soda işçileri Ankara Gölbaşı'nda tutuldular. Ankara'ya girmeleri engellendi. Tahsin Topal grevin ve yürüyüşün örgütleyicilerinden biriydi.

12 Eylül Darbesi sonrası Petkim – İş'in ve DİSK'in kapatılması üzerine mücadeleyi Petrol – İş içinde sürdürdü. 1981 Mayısında gözaltına alındı. TKP Çukurova davasından 1,5 Yıl tutuklu kaldı. 1993'de DİSK'in açılması sonrası Türkiye Otel, Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası (OLEYİS) bölge temsilciliği görevinde bulundu. 

Ağır hastalığı nedeniyle Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sürekli yoğun bakımda iken yoğun bakımdan çıktığı nadir günlerden olan 1 Mayıs 2008'de işçi sınıfının birlik mücadele dayanışma gününü alanda izlemek istedi. Sağlığı el vermeyince eşinden 1 Mayısı izlemesini ve kendisine anlatmasını istedi. 1 Mayıs mitingi sonrası yoldaşları kendisini ziyaret ederek izlenimlerini, alandaki coşkuyu anlattılar. Tahsin Topal'ı 12 Mayıs 2008 günü kaybettik. Cenazesi doğduğu yer Silifke'ye götürülerek ailesinin, dostlarının ve mücadele arkadaşlarının, yoldaşlarının yoğun katılımı ile toprağa verildi. Mücadelesi geleceğimize ışık tutacaktır.