Tarih: 17.06.2008 |  Haberler
Tuzla'da grev!

Tuzla işçisi DİSK'e bağlı Limter-İş'in çağrısıyla iş cinayetlerine bir son verebilmek için 16 Haziran'da bir günlük grev yaptı.


Tersane patronları işçilerin greve çıkmaması için bir sürü tedbir aldı. Günlerce süren işten atma tehditlerinin yanı sıra grev günü iş başı saati birçok tersanede 8.30'dan 05.00'e alındı. İşçi servisleri polis eskortluğunda tersanelere girdi. Ayrıca işçilerin önemli bir kısmı Pendik'ten deniz yoluyla, teknelerle, tersanelere götürüldü.

Grev sabah saat 07.00'de iş yerleri tek tek dolaşılarak grev çağrısı yapılması ile başladı. Bu sırada çeşitli emek dostu kurumların temsilcilerin de katılımıyla oluşmaya başlayan kalabalık, iş yerlerine çağrı yapan grubun gelmesiyle birlikte yolu trafiğe kapatarak eylemi başlatmış oldu.

Tersaneler bölgesindeki ana caddenin trafiğe kapatılmasıyla birlikte Tersane Caddesi miting alanına döndü. Miting alanında grevci işçilerle birlikte omuz omuza olarak Ürün Sosyalist Dergi, BMİS, Nakliyat-İş, Genç-Sen, Deri-İş Tuzla Şubesi, TÜMTİS, KESK'e bağlı bazı sendikalar, TMMOB, Birlik Dayanışma Hareketi (BDH), EHP, DTP, EMEP, ÖDP, SDP, ESP, Alınteri, Mücadele Birliği, HKM, Halkevleri, Anarşistler, Feministler ve TÜM-İGD gibi birçok kurum yerini aldı.

Kürsüden Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi birer konuşma yaptı. Çeşitli kurumlardan gelen mesajların da okunduğu kürsüye Latin Amerikalı destekçiler de çıkarak grevcileri destekleyen açıklama yaptı. Greve bazı aydınlar ve milletvekilleri de destek verdi.

Konuşmaların ardından müzik dinletilerinin yapıldığı eylem saat 15.00'de Limter-İş Genel Sekreteri Kamber Saygılı'nın yaptığı konuşmayla son buldu. Saygılı konuşmada tersanelerde artık hiçbir şeyin aynı olmayacağını vurgularken eylemin doygunluğa ulaştığını ve amacına ulaştığını belirterek eylemin bittiğini duyurdu.