Tarih: 26.08.2008 |  Haberler
"Boz Mehmet" mezarı başında anılacak

Türkiye'nin en yaşlı komünisti, "Boz Mehmet" olarak bilinen Mehmet Bozışık ölümünün 10. yıldönümünde Feriköy'deki mezarı başında anılacak. Yoldaşları ve sevenlerinin katılacağı anma 27 Ağustos Çarşamba günü saat 11.00'de Feriköy Mezarlığında yapılacak.


Yorulmak bilmeyen devrimci
1901 yılında Yunanistan'ın Kavala kentinde doğan Mehmet Bozışık, komünizmle kardeşi Salih Bozışık ile birlikte tütün işçiliği yaptığı Kavala'da tanışıyor. 1924 yılında ‘mübadil' olarak Türkiye'ye geliyor. Tütün işçiliğine devam ediyor. Türkiye Komünist Partisi bir bildiri yayımlayıp işçilerin 1917 devriminden kazanımlarını anlatıyor ve 1917 devriminin 10. yıldönümünde bir gün iş bırakılmasını istiyor. Boz Mehmet de bu çağrıya uyanlardan. İşte TKP ile tanışması ve ilk eylemi bu oldu. TKP'ye üye olduktan sonra partinin çeşitli organlarında görev yaptı. 1932 yılında TKP'nin Merkez Komite üyeliğine seçildi. Mehmet Bozışık, mücadele yaşamında 9 kez tutuklandı, 16 yıl hapis yattı ve beş kez sürgün cezasına çarptırıldı. Son gününe kadar 1 Mayıslara, işçi grevlerine, öğrencilerin direnişlerine katıldı. Türkiye'nin en yaşlı komünisti olan Mehmet Bozışık aynı zamanda Ürün Sosyalist Dergi'nin de yazarları arasındaydı.

27 Ağustos 1998 Perşembe günü Samatya SSK Hastanesinde diyaliz makinesine bağlıyken hayata gözlerini yumdu. "Ben Marksistim. Komünistim. Bu nedenlede dini inancım yoktur. Eğer ölürsem bana dini tören yapmayın," diyen Bozışık vasiyetine uygun olarak, dini tören yapılmadan ve Parti bayrağına sarılı tabutuyla, 30 Ağustos 1998 Pazar günü toprağa verilmişti.

Tarih: 27 Ağustos 2008 Çarşamba
Yer: Feriköy Mezarlığı
Saat: 11.00

Mehmet Bozışık kavgamızda yaşıyor!
Mücadeleye devam zaferimizin teminatıdır!