Tarih: 29.05.2009 |  Haberler
Fransa'nın sömürgeci hamlesi

Fransa uzun bir aradan sonra yurtdışında ilk kalıcı askerî üssünü bugün (26 Mayıs 2009) Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de açtı.


19. ve 20. yüzyılın önde gelen sömürgecilerinden olan emperyalist Fransa, İkinci Dünya Savaşı'ndan iyice zayıflayarak çıktıktan sonra Çinhindi (Vietnam, Kamboçya, Laos), Suriye ve Cezayir halklarının direnişine boyun eğerek sömürgelerini bırakmak zorunda kalmış ve uzun bir süre kabuğuna çekilmişti. Bu dönemde ABD'den görece bağımsız bir politika izleyerek NATO'nun askerî kanadından çıkmış, Sovyetler Birliği ve Çin'le ilişkilerini düzeltmiş, eski sömürgelerine ve diğer üçüncü dünya halklarına şirin görünecek jestlerde bulunmuştu. Ne var ki, emperyalizm aşamasına ulaşmış kapitalist bir ülke olarak dünyanın önde gelen silah satıcılarından biri olmaya devam etmiş, özellikle Afrika'da emperyalist manevralara ara vermemiş ve örneğin Ruanda'da Hutu-Tutsi çatışmasını körükleyerek soykırımın baş sorumlularından biri olmuştu.
21. yüzyılda ABD'nin Afganistan, Kosova ve Irak işgalleriyle başlattığı yeniden sömürgecilik hamlesi Fransa'nın askerî yayılmacılık ve sömürgecilik iştahını da kabarttı. Avrupa Birliği'nin Almanya'yla birlikte çekirdek ülkesi olan Fransa, ABD'yle arasını düzeltti, Kosova'ya ve Afganistan'a asker gönderdi, İran'ı nükleer bomba kullanmakla tehdit etti, Suriye ve Lübnan'da ABD ve İsrail'le birlikte provokasyonlara girişti ve NATO'nun askerî kanadına döndü. Son olarak da, Körfez bölgesinde kalıcı bir üs kurarak Ortadoğu'nun enerji kaynaklarının paylaşılması mücadelesine fiilen katıldı.
Fransa, Arap halklarının doğal kaynakları üzerine tünemiş ve tepeden tırnağa çürümüş işbirlikçi petrol şeyhliklerini kullanarak Ortadoğu'ya yeniden yerleşme çabasında. Bölge halklarının doğal kaynaklarını sömürme hamlesini, "küçük Körfez ülkelerini İran tehdidine karşı himaye etme" bahanesiyle meşrulaştırmak istiyor. İnsanların kafasını karıştırmak için emperyalizmin dil sahtekârlığına başvuruyor ve kavramları zıt anlamda kullanıyor: Fransız kara, hava ve deniz kuvvetlerinden toplam 500 askerin bulundurulacağı savaş üssüne utanmadan "Barış Kampı" adını veriyor!
Fransa'nın kapitalist tekellerinin temsilcisi sağcı Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy, kısa günün kârı diyerek petrol şeyhlerini koruma karşılığında ilk faturayı da çıkardı: Birleşik Arap Emirlikleri'ne 8 milyar avro tutan 60 Rafale jetini satmaya çalışıyor.
Fransa küçücük bir kapitalist oligarşinin doymak bilmez iştahı için bölgeyi kasıp kavuracak yeni bir emperyalist savaş doğrultusunda şimdiden mevzileniyor.