Tarih: 22.06.2009 |  Haberler
İşten Atmak Yasaklansın, İşsize İş

İşten Atmak Yasaklansın Girişimi, dünya kapitalizminin krizini bahane eden Türkiyeli sermaye sahiplerinin işimize, ekmeğimize saldırısına karşı çalışma hakkımızı savunmak ve gerçekleştirmek, işsizlikten korunmak için bir eylem hattı oluşturmak amacıyla (21.06.2009) bir İşçi Forumu düzenledi.


Petrol-İş Sendikası Konferans salonunda yapılan forum saat 14.30'da başladı. Açılış konuşmasını İşten Atmak Yasaklansın Girişimi adına İKP'den Zeki Kılıçaslan yaptı. İşten Atmak Yasaklansın Girişimi'yle ne yapılmak istenildiğini anlattı. "Sendikal, sosyal, siyasal durumumuz çok iyi durumda değil. İşsizlik sorunu temelinde hep beraber ortak ne yapabiliriz diye bir araya geldik. Bu toplantıda ilk amacımız bu talepler etrafında, burada belirlenecek irade doğrultusunda kampanyalar yürütmektir. Tüm emek örgütlerine açık ortak bir komite oluşturmaktır" dedi.

Söz işçi-işsiz, örgütlü-örgütsüzlerde
Kılıçaslan'ın ardından Bakasel tekstil sektöründe çalışırken kanunsuz bir şekilde işten çıkarılan Gazi Özdemir söz aldı. "Tekstil işinde çalışmaya başlayalı dört ay oldu. İki ay sonra çalışma şartlarından dolayı fıtık ameliyatı oldum. Sonra beş gün çalıştım maaşımı vermediler. Sordum, maaşımı istedim onlar bana "sen işten çıkmadın mı?" dediler. Maaşımı da hâlâ vermediler. Bugün yarın diyerek beni oyalıyorlar. Ne yapacağımı bilemiyorum. Ama, buradakilerle birlikte olursak başarırız diye düşünüyorum."

Petrol-İş Genel Mâli Sekreteri İbrahim Doğangül: "Petrol-İş Sendikası olarak meseleye nasıl bakıyoruz, özetleyeceğiz kısaca. Kriz patlak vermeye başladığından itibaren bir dizi çalışma yaptık. Birinci kısımda süreci algılamaya çalıştık. Sonra bu krizin bize, örgütümüze, işçi sınıfına yaratacağı sıkıntılar üzerine konuştuk. Hepinizin bildiği politikaları uyguladık. Sistemin krizini, ideolojik olarak sistemi sorgulamaya çalıştık. Aramızda yaptığımız görüşmelerde bu işi örgütlü bir şekilde aşacağız dedik. Bu sürece önderlik etmesi için TÜRK-İŞ'i zorluyoruz. Ama Petrol-İş sendikasının bağlı olduğu üst örgütle yapamıyoruz. Toplumsal muhalefetle, işsizlerle, sendikalarla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Kapitalizmin acılarını yaşayan, başka bir dünya mümkün diyenlerle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bizler bu işin örgütleyicisi olmalıyız."

Sendikalardan Mesajlar
İşçi Forumuna dayanışma mesajları da geldi. İlk mesaj Birleşik Metal-İş'ten geldi. Genel Yönetim Kurulu'nun, sendikalarının Temsilciler Kurulu toplantısı nedeniyle katılamadıklarını ancak forumu desteklediklerini belirten mesajı okundu. Ardından KESK Genel Başkanı Sami Evren'den dayanışma mesajı geldi. Evren, mesajında kapitalizmin krizinin emekçileri açlığa, yoksulluğa ittiği bu süreçte işçi forumunu desteklediklerini ancak yoğun gündemleri nedeniyle salonda bulunamadıklarını belirtti.

Mesajların ardından sıra yine konuşmacılara geçti ve SEH'ten Ertuğrul Kürkçü'ye söz verildi. Kürkçü, "İşçi, işsiz, sendikacı burada. İşçi hareketi, sosyalist hareket bu güncel mesele etrafında kuvvetleri birleştirmeli. İktisat bilimi ve tarih bilimi bizi yanıltmıyorsa büyük dönemsel bir krizle karşı karşıyayız. Her on yılda bir yaşanan krizlerden daha büyüğüyle karşı karşıyayız. İşsizlere iş isteyerek daha fazla şeyler yapmalıyız. Bir araya gelmemiz gerekiyor. Hizmet işçilerini, öğrencileri, Türkiye'nin tamamını kuşatan, her evde bir işsiz olduğu bir süreçten bahsediyoruz. Sadece iktisadi mücadelenin içinde kalamayız, politika üretmeliyiz. İş saatlerinin azaltılması, vardiyaların çoğaltılması, işten atmalar yerine yaptırım ve maaşların sabitlenmesi gibi pek çok tedbir yasallaştırmak için hükümetin karşısına koyulabilir. Faaliyetleri, mücadeleyi ortaklaştırarak mücadele merkezine emeğin gücünü koymak gerekiyor."

Kürkçü'nün ardından işsiz işçilerden Şafak Sarı söz aldı. "Şu anda işsizim ve uzun süredir iş aramaktayım. Başvurduğum tüm işletmelerde ya işçi çıkartılmış ya da kıdemli işçilerin yerini doldurmak için düşük maaşla işçiler aranıyor. Yani sesini soluğunu çıkartmayacak genç işçiler aranıyor. Kölelik koşullarında çalışmaları bekleniyor. Patronlar başbakanın dediği gibi krizi fırsata çevirip sosyal güvencesi olan işçileri atıp yerine çok komik rakamlarla kayıtsız, güvencesiz işçiler alıyorlar. Kriz dönemlerinde cinnet, intiharlar, hırsızlık, ailelerin parçalanması gibi durumlar yaşanır. Bu krizi yaratan patronların yarattığı bir kaostur. Bunları biliyoruz. Fakat bilmek yetmiyor. Doğruları bilenlerin doğrulardan yola çıkarak çözüm yollarını da kendileri açması gerekiyor. İşte bu forum da onun bir parçasıdır. Düzenleyen, foruma katkı sunan herkese kendi adıma teşekkürler." dedi.

Petrol-İş Sendikası adına konuşan Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen ise, "Bu tür girişimler, platformlar, emeğiyle geçinenler için çok önemlidir. Petrol-İş olarak bu tür çalışmalara, emek hareketiyle ilgili yapılan çalışmalara destek olacağız" diyerek foruma desteklerini belirtti.

Diğer bir konuşmacı ÖSP'den Atilla Aytemur da "Bu girişimin değerli olduğunu düşünüyorum. Sosyal hakların budanmasına, işten atılmalara karşı buraya bir yığınak yapılmalı ve göğüs göğse bir kavga verilmeli. Her işsiz, işten atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan insanların gözünü diktiği ilk yer olmalıdır. Talepler ulaşılabilir, kavgayla alınabilir olmalıdır. Sendikaların bile desteklemek zorunda kalacağı bir organizasyon olmalıdır. Umut ediyorum ki, bu forum da saman alevi gibi bir hevesle başlayıp bitmesin" dedi.

İşçi İbrahim Erdoğan ise patronuyla yaşadıkları süreci anlattı. "Üretimin meşalesi sönmesin. Birlik ve beraberlik içerisinde ağlama ağlat yoksa zehir olur bu hayat, ücretsiz, sendikasız insanlar çalıştırılmasın diyoruz. Yaşasın sınıf dayanışması."

Çatı Partisi Girişimi'nden Osman Ergün de kısa bir konuşma yaptı. Ardından Belediye-İş 1 Nolu Şube Başkanı Serdar Özkul da"Kampanyayı çok anlamlı buluyorum ve sonuna kadar destekleyeceğimi vurguluyorum. Bu forumun taban hareketi amacına hizmet etmesini istiyorum." dedi.

İki oturum şeklinde gerçekleştirilen forumda on beş dakikalık bir arada verildi. Aranın ardından ilk konuşma yapan ATV-Sabah grevcilerinden Ender Ergün oldu. "Buraya geliş sebebim böyle bir organizasyonda yer almak istiyor olmamız. Kendim ve grevci arkadaşlarım için konuşuyorum. Her gelen yeni patron haklarımızı alıp gidiyor. Baktık bir süre sonra hakkımızı aramak için patrona gidemeyecek kadar kişiliksizleştik. Bugün medya çalışanlarının örgütlenmesi gerektiğini anladık. İşten atıldık, tehdit edildik. Açtığımız davaları kazandık. Bizler sadece anadil hakkını değil iş hakkını da savunmalıyız. Çalışma hakkını da sağlık, eğitim hakkı gibi halar gibi savunmalıyız. Ortak eylemlilikler yapalım."

Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hakkı Taşdemir de sendikaların önemine ve bugün burada işçi forumunda daha çok sendikacı olması gerektiğine değindi. Diğer konuşmacı, iş için mücadele eden asistanlardan biri olan Levent Dölek sözü aldı. "Asistanlar üniversitelerde doktoralarını yaptıktan sonra işsiz kalıyorlar. Bu süreçte işçi sınıfı krizin faturasını öderken, birlik olmak zorundayız. Mücadeleyi seçenler var. Bu gücü birleştirmek lazım. İşçi sınıfının çıkarlarını hep birlikte güçlerimizi birleştirelim, mücadele etmeyenler utansın!"

İşsizlik sigortası fonu, işsizlerindir
Sosyal Haklar Derneği'nden Can Atalay da ve Harb-İş'ten İsmail Kaya bugün birlikte mücadelenin önemi üzerine kısa bir konuşma yaptı. İşçi forumu sayesinde bugün burada olmanın önemi üzerine duruldu.

Ardından Ürün Sosyalist Dergi adına Onur Balcı sözü aldı. "İşsizlik bu sistemin sorunudur. Gücü kuvveti yerinde olduğu halde, çalışmak istediği halde, yeterince eğitimi olduğu halde insanlarımız iş bulamıyor. Meclisi derhal göreve davet ediyoruz ve işten atmaların bir an önce yasaklanmasını talep ediyoruz. İşten atmalar yasaklansın, ama işsizlere de derhal iş yaratılsın. Milyonlarca insanımızın işi yok. Her gün gazeteleri, internet kariyer sayfalarını karıştırıp iş bulmaya çalışıyorlar. Kahvelerde içecekleri çayın hesabını yaparak oturuyorlar. Dolmuşa binmemek için yakın mesafelerde buluşmaya çalışıyorlar. Hükümetin önerisi, asgari ücretin yarısına, stajer çalışma. Hiçbir Hükümet, kölelik koşullarında işçi pazarı yaratamaz. Bunu reddediyoruz. Reddedeceğiz. Derhal her işsize, her ay asgari ücret kadar para aktarılacağı kararı çıkartılsın. Zor durumda olduğunu söyleyen ve işçi çıkarmaya çalışan işletmelerin bütün defterlerine el konulsun, işletme ve işçiler kamuya aktarılsın. İşsizlik sigortası fonu işsizlerindir. Öncelikle, işsizlik sigortası fonunun yönetimi, burada bulunan biz işçilere verilmelidir. Fonun yönetimi derhal işçilere bırakın. Krizden çıkmak için en zengin 100 Türkün serveti halka iade edilsin. "

DİP'ten Sungur Savran, sendikacıları bu girişimin başına geçmeye çağıran bir konuşma yaptı. Eğitim-Sen 4 Nolu Şubesi'nden İlke Ekinci, Deri-İş Örgütlenme Uzmanı Nuran Gülenç, DESA Direnişiyle Dayanışma Kadın Platformu adına Serpil, tekstil işçisi Necdet Demir, Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası'ndan Ersin Çatalkaya, bir taşeron firmada temizlik işçisi olan Fahrettin Uzunkaya, Türkiye Homenet'ten Gülsüm Coşkun, Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Sekreteri Mesut Mahmutoğulları bugün birlikte mücadele etmenin önemi üzerine kısa konuşmalar yaptılar.

Gündelikçi işçiler adına Yıldız yaşadıkları zorlu süreci anlattı. "Krizde bir haftada temizlik yapacağıma on beş günlük temizlik yapıyorum bir haftalık para alıyorum. Görünmeyen emeğimizin görülmesini istiyoruz. Sosyal güvence sendika yok sağlık sorunlarımız çok ciddi bu konuda sendikalardan destek istiyoruz." dedi.

Sosyalist Dayanışma Platformu adına Kezban, "hak gasplarına karşı sokakta etkin bir mücadele yürütülmeli. Zenginliği karşı yoksulun sesini yükselteceğiz" dedi.

Sosyalist Parti adına Ufuk Göllü "İşçi Forumu işçi sınıfının siyaset sahnesine çekmek için bir fırsat. Biz bu fırsatın hayata geçmesi için elimizden geleni yapacağız." dedi.

İstanbul Eğitim-Sen 2 Nolu Şube üyesi Adnan Marangoz, Sosyal Haklar Derneği üyesi Hakan Güneş, tersane işçisi Şaban Ayterler, Eğitim-Sen 4 Nolu Şube Örgütlenme Sekreteri Gaye Akpolat, İşçi Kardeşliği Partisi adına Şadi Ozansu ve son olarak da Cengiz Uzunel girişim üzerine konuşma yaptı.

İşten Atmalar Yasaklansın Komitesi genel onay aldı
Otuz beş kişinin söz aldığı işçi forumunda tertip komitesi kısa bir sonuç sundu. Sonuç bildirgesinin daha sonra hazırlanacağını belirten tertip komitesi, forumdaki genel havayı ve konuşmacıların iradesini yansıtacak kısa bir tespitte bulundu. İşten Atmalar Yasaklansın Girişimi olarak başlayan forumun sonunda, tüm örgütler, gruplar ve kişiler adına yapılan konuşmalardan çıkan ortak iradenin, bu girişimin bir komiteye dönüşmesini istediği anlaşılmıştır. Forumun tüm katılımcıları, girişimin İşten Atmalar Yasaklansın Komitesi olarak faaliyet yürütmesine onay vermiştir. Genişlemeye açık bir bileşim olarak şekillenen Komite, bundan sonra her emek dostuna ve işçi mücadelesi içinde yer almak isteyene çağrıda bulunacak.

Ürün Sosyalist Dergi adına konuşan Onur Balcı'nın konuşma metni için tıklayınız.