Tarih: 06.08.2009 |  Haberler
Sarkis Yoldaş'ı yaşatacağız

3 Ağustos 2009 Pazartesi günü 93 yaşında hayatını kaybeden Sarkis Çerkezyan'ı, 5 Ağustos günü Meryem Ana Ermeni Kilisesi'nde başlayan törenle sonsuzluğa uğurladık.

Saat 14.00'de başlayan törene, yoldaşları, ailesi, çeşitli devrimci, sosyalist kurum temsilcileri ve dostları katıldı.

1916'da, "tehcir" sırasında Suriye'nin Cebel köyünde dünyaya gelen Sarkis yoldaş, Türkiye'de azınlık olmanın, Ermeni olmanın bütün acılarını çekti. Ailesi ve akrabaları dünyanın dörtbir yanına dağılmak zorunda kaldı. Türkiye'ye döndükten sonra da acılar devam etti. Aile sürgün üstüne sürgün edildi. Babasını kaybetmesinin ardından İstanbul'a, Kumkapı'ya yerleşirler ve marangozluk mesleğine burada devam etmeye başlar. Bu kadarla da bitmez. 6-7 Eylül olaylarını yaşarlar. Bütün bu yaşananlar içerisinde komünist olma yolunu seçen Sarkis Çerkezyan, Türkiye Komünist Partisi'ne üye olur. Daha sonra Türkiye İşçi Partisi'ne de üye olacaktır. Yaşamı ve politik mücadelesi aynı zamanda halkların kardeşliği mücadelesidir. Halkların kardeşliğinin ancak Marksizm-Leninizmin yüce idealleriyle mümkün olduğuna inanmıştır.

68 gençliğinin TKP'ye yönlendirilmesinde önemli roller üstlenen Sarkis Çerkezyan, 1970'lerde dört yıl boyunca "Atılım" ı marangozhanesinde gizlice basmasıyla da bilinir.

Kilisedeki törenin ardından Balıklı Ermeni Mezarlığı'nda gerçekleştirilen törende konuşan Sarkis Çerkezyanın oğlu Gazaroz Çerkezyan konuşmasını "Güle güle baba, usta, iyi insan, dost... güle güle koca komünist!" sözleriyle bitirdi.

Sarkiz Çerkezyan yaşamı ve mücadelesiyle kavgamıza ışık tutacak. Halkların kardeşliğinin sembollerinden biri olan Sarkis yoldaşı unutmayacağız!