Tarih: 17.11.2009 |  Haberler
Ölenler dövüşerek öldüler; güneşe gömüldüler!

Kasım ayında yitirdiğimiz yoldaşlarımızı 16 Kasım Pazartesi günü gerçekleştirdiğimiz etkinlerle andık.

İlk anma saat 11.00'de Kulaksız Mezarlığı'ndaki Mustafa Asım Hayrullahoğlu'nun (Deniz Yoldaş) mezarı başında gerçekleştirildi. TKP'nin Atılım dönemindeki İstanbul örgütlerinin kurulmasında eşsiz roller üstlenen ve daha sonra da Merkez Komitesine seçilen Hayrullahoğlu'nun mezarındaki anmada Atlım döneminin Merkez Komitesi Genel Sekreteri olan İsmail Bilen yoldaş da anıldı.

Anma tüm devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve hep bir ağızdan okunan Enternasyonal Marşı ile başladı. Daha sonra Ürün Sosyalist Dergi adına yapılan konuşmada İsmail Bilen ve Deniz yoldaşın mücadele yaşamlarından kısa kesitler verilerek mücadelelerinin onların öğrencileri tarafından bugün de sürdürüldüğü anlatıldı. Bu gün yürütülen işçi çalışmalarında, gençlik çalışmalarında yitirdiğimiz yoldaşlarımızdan aldığımız derslerin yolumuzu aydınlattığı vurgulandı. Birlik Dayanışma Hareketi emekçilerinin ve TÜM-İGD üyelerinin de katıldığı anmada İlerici Gençler adına da bir konuşma yapıldı.

Kulaksız Mezarlığı'ndaki anma okunan TKP Marşı ile son buldu.

Talip Öztürk ve Ali İhsan Özgür anmaları
İkinci anma programı ise saat 12.30'da Topkapı Kozlu Mezarlığı'ndaki Talip Öztürk'ün (Orhan Tok) mezarında başladı. Saygı duruşu ve Enternasyonal Marşı ile başlayan etkinlikte Ürün Sosyalist Dergi adına yapılan konuşmada Türkiye öğretmen hareketinin önderlerinden, TKP'nin yiğit neferi, Talip Öztürk'ün faşistler tarafından katledildiği hatırlatılarak, aramızdan fiziken ayrılmasının onun fikirlerini, mücadelesini yok edemediği, edemeyeceği vurgulandı. Anmaya katılan genç, yaşlı Birlik Dayanışma Hareketi emekçileri ve Talip Hocalarını hiç unutmayacak olan İlerici Gençliğin bunun en açık kanıtı olduğu belirtildi. Anmada İlerici Gençlik adına da bir konuşma yapıldı. Daha sonra TKP Marşının okunmasıyla anma sona erdi.

Buradan aynı mezarlıkta yatan, Politika Gazetesi'nin yazı işleri müdürlerinden ve '80 öncesi yayınlanan Savaş Yolu Dergisi'nin ilk yazı işleri müdürü, 25 Kasım 1978'de faşistler tarafından kaçırılıp işkenceyle öldürülen Ali İhsan Özgür'ün mezarı başına geçilerek onun da anması gerçekleştirildi. Burada yapılan konuşmada onun öldürülmesinin geleneğimizin basın yayın faaliyetlerine dönük bir saldırı olduğu vurgulandı. O gün bugündür basın yayın çalışmalarını yürüten tüm yoldaşlarımızın aklında ve yüreğinde Ali İhsan Özgür'ün eşsiz bir yeri olduğu belirtildi.