Tarih: 24.11.2009 |  Haberler
Ali Kaplan mücadelemizde yaşıyor!

2006 yılının 24 Kasım'ında yitirdiğimiz Ali Kaplan'ı aramızdan ayrılışının üçüncü yıl dönümünde anıyoruz.


Ali Kaplan, gençlik yıllarından itibaren bu ülkenin kurtuluşu için mücadele etmiş, kendisini işçi sınıfının ve sömürülen halkın kavgasına adamış bir yoldaşımızdı. 2 Ocak 1949 doğumlu olan Ali Kaplan, 68 kuşağının ilk devrimcileri arasındaydı. Bir grup arkadaşıyla birlikte içinde yer aldığı Tarsus Yüksek Tahsil Talebe Derneği Çukurova bölgesinde işçilerin ve köylülerin sorunlarına eğilen, onların haklı davalarına sahip çıkan ve sosyalizme yönelen öğrenci gençliğin buluşma noktasıydı. Dernek Türkiye çapında gelişen öğrenci hareketinin bir parçası olarak Fikir Klüpleri Federasyonu (FKF) paralelinde hareket etti. FKF daha sonraları DEV-GENÇ adını alarak gençlik içerisinde kökleşti.

12 Mart 1971 askerî müdahalesi ile ülke genelinde sıkıyönetim terörü yaratan egemenler bütün ilerici, devrimci, demokratik kurumların çalışmalarına darbe vurdu. Tarsus Yüksek Tahsil Talebe Derneği de bu baskılardan nasibini aldı. Ali Kaplan 12 Mart zindanlarıyla tanıştı. Dernek davası DEV-GENÇ davası ile birleştirildi.

Hapisten çıkan Ali Kaplan, Filistin halkıyla dayanışmak ve eğitim almak için gizlice Filistin'e geçti. Burada emperyalizmin ileri karakolluğunu yapan işgalci siyonistlerle bilfiil savaştı. Enternasyonalizmi en somut haliyle hayata geçirdi.

Ali Kaplan zorlu Filistin günlerinin ardından Türkiye'ye döndü. TKP'nin 73 Atılımının ilk kadroları arasında yerini alarak partimizin çalışmalarında sayısız görevler üstlendi. Ankara'da EGO emekçilerinin örgütlenmesinde çalıştı. Akdeniz bölgesinde DİSK'e bağlı Maden-İş Sendikası'nın 18. Bölge Temsilciliğini yaptı. İskenderun Demir Çelik işçilerinin örgütlenmesinde kilit bir rol oynadı.

Ankara'dan İstanbul'a, Çukurova'dan Moskova ve Leningrad'a bulunduğu her yerde Marksizm-Leninizm'e bağlılığın, proletarya davası için çalışmanın, devrim ve sosyalizm mücadelesinin örneklerini yaratan Ali Kaplan yoldaş 12 Eylül faşizminin saldırıları sonucu 13 Mayıs 1981'de tutuklandı. Ağır işkenceler gördü. İskenderun ve Hatay TKP davasında toplam 12,5 yıl cezaya çarptırıldı.

Ali Kaplan örnek kişiliğiyle komünistlere yol göstermeye devam ediyor.