Tarih: 31.05.2010 |  Bildiri
İsrail'in vahşi saldırısı

İsrail ordusu, bugün (31.05.2010) sabahın erken saatlerinde Filistin'in Gazze şeridine inşaat malzemesi, tıbbi malzeme, kâğıt, ilaç, bebek maması gibi insani yardım malzemeleri götüren "Gazze'ye Özgürlük" filosuna uluslararası sularda helikopter ve botlarla müdahale ederek tamamı silahsız, barışçı sivillerden oluşan yardım gönüllülerini katletti. İsrail'in sansürü nedeniyle ölü ve yaralı sayısı konusunda kesin bilgi alınamıyor. En az 10 ölü, birçok yaralı olduğuna dair haberler var.

İsrail askerlerinin 6 gemiden oluşan ve yardım malzemelerinin yanı sıra 33 ülkeden yaklaşık 600 kişiyi taşıyan filonun başında bulunan "Mavi Marmara" isimli Türkiye bandıralı gemiye yaptığı bu gözü dönmüş saldırı, açık terörist devlet İsrail'in uluslararası hukukun temel ilkelerini ayaklar altına alan insanlık suçlarının yeni bir örneğidir. Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

Filistin'i işgal altında tutan, abluka ve ambargo uygulayarak Gazze'yi dünyanın en büyük toplama kampına çeviren, Gazze halkını en temel insani ihtiyaçlarından bile yoksun bırakan İsrail, uluslararası yardım gönüllülerinin bu acımasız ablukayı delme girişimine vahşetle karşılık verdi. İsrail'in vahşeti gücünün değil güçsüzlüğünün bir ifadesidir ve Filistin halkına uluslararası desteği daha da arttıracaktır.

AKP hükümetinin İsrail'deki Türkiye büyükelçisinin geri çağrılması ile 3 ortak askeri tatbikatın iptalinden ibaret olan tepkisi kesinlikle yetersizdir. İsrail ile her türlü askerî işbirliğine derhal son verilmelidir. İsrail'e verilen ihaleler iptal edilmeli, ekonomik ilişkiler kesilmeli, İsrail büyükelçiliği kapatılmalıdır. Türkiye, İsrail sömürgeciliğine karşı Filistin halkının kararlı bir dostu olarak hareket etmeli, İsrail'in stratejik dayanağı NATO'dan çıkmalıdır. ABD, AB ve NATO'nun sağlam dostu olmakla övünenler ezilen halkların dostu olamazlar.

Amerika'nın ve Avrupa Birliği'nin bu katliam karşısındaki göstermelik üzüntü beyanları utanç vericidir. Bütün halklar İsrail'in şiddetine karşı daha etkili uluslararası tepki örgütlemelidir. İsrail kökenli firmalardan alışveriş yapılmaması yönünde yaygın bir boykot düzenlenmelidir. İsrail'den Gazze'ye uyguladığı ablukanın kaldırılması, yaptığı katliamın hesabının sorulması, bütün Filistin topraklarından çekilmesi ve Filistin'in özgürlüğe kavuşması için harekete geçilmelidir.