Tarih: 08.04.2011 |  Haberler
Ürün Sosyalist Dergi'nin 30. Sayısı (Nisan-Mayıs 2011) çıktı!

Ürün Sosyalist Dergi'nin yeni sayısı çıktı. Aşağıda "Merhaba" yazısını ve dergi yazılarının başlıklarını görebilirsiniz.



Merhaba
2011 yılının ilk üç ayında, Tunus ve Mısır'da başlayan halk devrimlerinin etkisi Arap dünyasını çepeçevre sardı. Emperyalizmin işbirlikçisi kapitalist şeyhlik, krallık ve diktatörlüklere karşı işçi sınıfının, emekçilerin ve gençliğin yaygın protestolarıyla şekillenen toplumsal muhalefet güç kazandı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika merkezli bu dünya çapında tarihsel önem taşıyan büyük toplumsal depremin sarsıntısı, Avrupa ve Kuzey Amerika'da da hissedildi.

ABD'nin başını çektiği emperyalist sistem, devrimci yükselişe savaş ve karşıdevrimlerle yanıt verdi. ABD, Fransa ve İngiltere'nin başlattığı ve NATO'ya devrettiği Libya'ya karşı savaş, çok amaçlı kapitalist stratejinin bir parçasını oluşturuyor. Küresel kapitalist sistem, dünyayı yeniden fethederek büyük krizinden savaş yoluyla çıkmak istiyor.

Dünya işçi sınıfları ve ezilen halklar, bu stratejiyi boşa çıkarabilecek potansiyele sahip. Emperyalizmin hırsı boyunu ve çapını aşıyor. İnsanlığa, canlılara ve doğaya kötülükten ve felaketten başka bir şey sunamayan kapitalist soyguncular oligarşisi, yeni devrimler dalgasının altında kalacak.

AKP yönetimi, füze kalkanı projesini kabul ettiği yetmiyormuş gibi, Libya'ya karşı NATO savaşının da parçası oldu. CHP ve MHP yönetiminin desteğini alan bu politika, halkın büyük çoğunluğunun iradesine aykırı olarak, ülkemizi Arap ve İslam halklarına karşı kapitalist Haçlı Seferinin bilinçsiz askeri durumuna düşürdü. TUSKON, MÜSİAD ve TÜSİAD oligarşisi, açıkça sömürgecilerin ve militaristlerin işbirlikçisi olduklarını bir kez daha gösterdiler.

Dış politikada olduğu gibi, iç politikada da işçilerin, küçük çiftçilerin, kamu emekçilerinin, esnafın, Kürtlerin, Alevilerin, kadınların, gençliğin, bütün ezilenlerin iradesini çiğneyen AKP, seçimlerde kazanacağı yeni bir başarıyla iktidarını kalıcılaştırmak istiyor. Halkımız AKP'ye teslim olmayacak, meşru haklarını kararlı biçimde savunacak. Bağımsız, demokratik, laik, sosyalist bir ülkeye giden yolu açacak.

Bu yıl Sovyetler Birliği'nin dağılışının 20'nci, şovenist SİP'in TKP adını gasp etmesinin 10'uncu yıldönümü. Dünya işçi sınıfı ve ezilen halklar, geçmiş sosyalizm deneyimlerinden dersler çıkararak 21'inci yüzyılın sosyalizmini gerçekleştirme yolunda yürüyecekler. SİP'ten adımızı geri alacağız. Mustafa Suphi'lerin ve İsmail Bilen'lerin partisi, tarihsel adı ve kimliğiyle, siyaset sahnesinde boşluğu hiç doldurulamayan meşru, yasal, demokratik yerini hakkıyla yeniden kazanacak. Büyük birlik ve dayanışma günleri geliyor. 1 Mayıs bu yoldaki ilk durağımız olacak.

Dergimizin Hollanda temsilciliğini üstlenen Kenan Sancar'a özverili katkılarından dolayı teşekkür ediyor, zor görevinde başarılar diliyoruz.

Her zamanki çağrımızı yineleyerek bütün okurlarımızdan, fabrikalarında, okullarında, köylerinde, mahallelerinde yaşadıklarını, duygu ve düşüncelerini, eleştiri ve önerilerini bizlere iletmelerini bekliyoruz.

Dostça selamlarımızla.

İÇİNDEKİLER

Merhaba
Bıçak Kemiğe Dayandı
AKP Saldırıyor   Ali Uğur
Torbadan Neler Çıktı? Fatih Aydın
AKP'nin Dış ve İç Politikası Bir Bütündür   Muhsin Salihoğlu
Şiir: Ellerinize ve Yalana Dair   Nâzım Hikmet
Kapitalizme Karşı Mücadele Yükseliyor   Hülya Kortun
12 Mart Darbesinin Kırkıncı Yılı   Ahmet Erhanlı
30 Mart Filistin Toprak Günü   Cemile Vuslat
Komünist Partilerinden Libya Değerlendirmeleri
Devrim ve Karşıdevrim Notları   İsmail Kaplan
Libya Gündeminden
Libya Yazıları   Fidel Castro Ruz
Kıbrıslı Türkler Kardeşimizdir, Eşitimizdir, Dostumuzdur
Dev İş Genel Başkanı Mehmet Seyis'in Açıklaması ve Ortak Mektup
Gündemden
Oğuzhan Müftüoğlu ve Arkadaşlarına Açık Mektup
Onbeşler'i Andık
Siyaset ve Sosyal Hareketler Diyalektiği   Mert Büyükkarabacak
Sendika ve Siyaset İlişkisi   Celal Uyar
Devrimci Bir Emek Odağı Yaratmanın Olanakları   Erhan Kaplan
Mustafa Suphi ve 15'leri Anarken   Hasan Tezcan
1905 Devrimi Üzerine Konuşma   V. İ. Lenin
Ulusal Gelir Kime Aittir?   Ozan Gökbakar
Unutma