Tarih: 01.06.2011 |  Haberler
Halka karşı terör

AKP iktidarı, halkın toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkını vahşice ortadan kaldırmaya devam ediyor. Dün (31 Mayıs 2011) Artvin'in Hopa ilçesinde Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etmek için toplanan halka zehirli gaz ve copla saldıran polis, gazdan etkilenen ve göğüs bölgesine darbe alan emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüne sebep oldu.

Hopa halkı Başbakan Erdoğan'ın özellikle hidroelektik santrallarıyla Karadeniz'in derelerini kapitalist şirketlere peşkeş çekme politikasına uzun süredir muhalefet ediyor. Hopa'nın ilerici ve devrimci güçlerinin öncülüğünde toplanan halk, Erdoğan'ın seçim mitingi yapmak için Hopa'ya gelmesinden yararlanarak bu muhalefeti bizzat onun yüzüne karşı ifade etmek istedi. Polis "Su haktır, satılamaz" ve "AKP, Hopa'dan defol" pankartlarının açılması üzerine saldırıya geçti. Meşruiyet yoksunu iktidar, Hopa'daki saldırıyla yetinmedi. Hopa'daki cinayeti protesto etmek için Ankara ve İstanbul'da toplanan göstericilere de şiddetle saldırdı, yüzden fazla kişiyi gözaltına aldı.

Toplantı ve gösteri yürüyüşü haktır, ortadan kaldırılamaz. Muhalefet haktır, bastırılamaz. Halk tabii ki kapitalist sömürüye, emperyalist zulme, yoksulluğa, işsizliğe, yolsuzluğa, doğanın tahrip edilmesine, kerameti kendinden menkul despotların halka sorma gereğini bile duymadan onların yaşamını kökten değiştirecek kararlar almasına, polisin zorbalığına karşı tepkisini dile getirecektir. Halkın yüzlerce yıllık mücadeleyle kazandığı bu demokratik hakkı ortadan kaldırmak isteyenler, sadece kendi sonlarını hızlandırırlar.

Kamu görevlileri halkın efendisi değil, hizmetkârıdır. Devlet yetkisini kullanan herkes, halkın iradesi doğrultusunda hareket etmek zorundadır. Halkın iradesine uymayanlar, yönetme yetkisini kaybederler, gayrimeşru duruma düşerler. Bu ilkeler, sömürülen ve ezilen sınıfların yüzlerce yıllık mücadeleyle kazandığı demokrasinin alfabesidir.

Polisin zehirli gaz kullanmasına son verilmelidir. Metin Lokumcu'nun ölümüne sebep olanlar derhal görevden alınmalı ve yargılanmalıdır. Metin Lokumcu'nun öldürülmesini protesto ederken gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır.
Despotizm ve faşizm AKP'yi halkın öfkesinden kurtarmaya yetmeyecektir