Tarih: 28.06.2011 |  Haberler
Libya'ya karşı utanç verici karar

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), 27 Haziran 2011 günü utanç verici bir karar alarak, dünyanın ezilen halklarına karşı Batı emperyalizminin hukuk kılıfını kullanan vurucu gücü olduğunu bir kez daha kanıtladı. ABD'nin, AB'nin ve NATO'nun faşist sömürgeci saldırısına karşı vatanlarını savunan Libya lideri Muammer Kaddafi, oğlu Seyfülislam Kaddafi ve Libya istihbaratının başında bulunan Abdullah El Senussi hakkında insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle tutuklama kararı çıkardı.

Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan UCM, soykırım, insanlığa karşı suç, savaş suçu ve henüz tanımı yapılmadığı için yürürlüğe girmemiş olsa da saldırı suçunu yargılamak için kurulmuş uluslararası bir mahkemedir. Bu suçların nitelikleri göz önüne alındığında, dürüst bir insan, UCM'den, petrolüne, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne göz diktikleri Libya'ya karşı vahşi bir savaş başlatan ABD başkanı Obama, Fransa cumhurbaşkanı Sarkozy, İngiltere başbakanı Cameron, İtalya başbakanı Berlusconi gibi emperyalist haydutlar hakkında tutuklama kararı çıkarmasını bekler. Oysa, UCM, tam tersini yaparak, bu zalimlerle birlik oluyor ve saldırıya uğrayan ülkelerini savunan Libya yöneticilerinin üzerine hukuk bayrağını sallayarak çullanıyor.

UCM'nin ilk bakışta şaşırtıcı görünen bu davranışı, kuruluşunu sağlayan Roma Antlaşması'nın yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2002'den bu güne, sadece Afrikalıları soruşturduğunu ve yargıladığını öğrenince, anlam kazanıyor. UCM, soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçunun sadece Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti ve Kenya'da meydana gelen çatışmalarda söz konusu olabileceği kararına vardı. 2002'den bu yana, Amerika'nın ve Avrupalı müttefiklerinin Irak'ta ve Afganistan'da milyonlarca insanın ölümüne, yaralanmasına, topraklarından sürülmesine yol açan işgallerini, İsrail'in ve baş destekçisi Amerika'nın Filistin'de ve Lübnan'da yüz binlerce insanı evsiz barksız bırakan saldırı ve işgallerini, her nedense soykırımın, insanlığa karşı suçun ve savaş suçunun işlendiği olaylar olarak görmedi, soruşturmadı ve yargılamadı.

UCM, Batı emperyalizminin, insancıl hukuku, zayıf ülkelerin iç işlerine karışmak için kullanmalarını sağlayan bir maşadır; sömürgeci zorbalığın aletidir. UCM, zengin haydutların emrinde sadece yoksulları, zayıfları ve mazlumları kesen bir kılıçtır. Uluslararası adalete değil, dünyayı haraca bağlamış emperyalistlerin orman kanununa hizmet eden bir kurumdur.

UCM, emperyalizme karşı direnen Libya yöneticileri hakkında tutuklama kararı vererek savaş suçu işlemiştir. Zalimin hizmetindeki kararlarıyla kendi kendini teşhir eden UÇM, daha şimdiden halkların vicdanında mahkûm olmuştur. Fakat halkların vicdanında mahkûm olmanın devamı da gelecektir. Dünya işçi sınıflarının ve ezilen halkların devrimci mücadelesi sonucunda hukukun h'sinin geçerli olduğu bir dünya kurulduğunda, hiç kuşkunuz olmasın, bu utanç verici kararları talep eden savcılar ve bu gayrimeşru kararları veren yargıçlar, emperyalist efendileriyle birlikte, savaş suçlusu olarak yargılanacaklardır.