Tarih: 01.07.2011 |  Haberler
Mücadele asla boşa gitmez

Mısır'da iktidarı elinde tutan Yüksek Askerî Konsey, 30 Haziran 2011 Perşembe günü çıkardığı kararnameyle, 25 Ocak devrimi sırasında ölen ve yaralanan kişilerin ailelerine yardım amacıyla özel bir fon oluşturdu. Kararnameye göre, fon, devrim şehitlerinin ve gazilerinin ailelerine sosyal ve tıbbi yardım sağlanması için kullanılacak. Fonun başkanı, doğrudan başbakan İssam Şeref'e bağlı olarak çalışacak. Hüsnü Mübarek'in yıkılmasından sonra kurulan resmî soruşturma komisyonunun Nisan ayında açıkladığı rapora göre, devrim sırasında 846 kişi öldürülmüş, 6500 kişi de yaralanmıştı.

Devrimde ölenlerin ve yaralananların ailelerine yardım talebini bugüne kadar dikkate almayan Yüksek Askerî Konsey'in kararnamesi, 28-29 Haziran 2011 Salı ve Çarşamba günü, polis kuvvetlerinin ve polisin güdümünde hareket eden sivil zorbaların devrim şehitlerinin ailelerine saldırmasıyla başlayan çatışmaların hemen ardından çıkarıldı. Çatışmada 1114 kişi yaralanmış ama göstericiler Tahrir meydanında kalmayı başarmışlardı. Ülke çapında büyük tepki toplayan saldırı sonrasında devrimci ve ilerici gruplar, saldırıyı protesto etmek ve devrimi korumak için halk kitlelerine 1 Temmuz Cuma günü meydanlara çıkma çağrısında bulunmuşlardı. Yüksek Askerî Konsey'in kararnamesi, daha büyük tepkilerden ürken yönetimin halkı yatıştırmayı amaçlayan tavizi olarak görülüyor.

Bugün Kahire'de Tahrir meydanında, İskenderiye'de El Kaid İbrahim Camisi'nin önünde, Süveyş'te Erbain meydanında, İsmailiye'de Şüheda meydanında, Beheyra'da Saat meydanında, Kena'da Saat meydanında toplanan on binlerce gösterici, İçişleri Bakanı Mansur El İsevi'nin istifa etmesini, katil polislerin yargılanmasının hızlandırılmasını, Hüsnü Mübarek'in ve yolsuzluk, cinayet ve işkenceden sorumlu eski bakanların derhal cezalandırılmasını, eski rejimin ruhuna bağlı polis örgütünün dağıtılmasını istediler. "Devrime bağlılık yemini eden ama halkın taleplerine duyarsız kalan" askerî yönetimin başı Mareşal Hüseyin Tantavi'nin de görevden ayrılmasını isteyen göstericiler, devrimi korumaya ve hızlandırmaya kararlı olduklarını, bu amaçla 8 Temmuz'da tekrar alanlara çıkacaklarını açıkladılar. Polis kuvvetleri ve askerler bugün ortalıkta gözükmedi.

Askerî yönetimle perde arkasından pazarlık yapan İslami örgütlerin hiçbiri bugünkü gösterilere katılmadı.

Kitleler siyasal bilince kendi tecrübeleriyle kavuşuyor. Mücadele her zaman işe yarıyor. Mısır'da işçi sınıfı, şehir ve köy emekçileri, gençlik yeni bir atılım için güç biriktiriyor.