Tarih: 10.07.2011 |  Haberler
Mısır'da ikinci devrim çağrısı

Mısır'da tatil günleri Perşembe ve Cumadır. Bugün 10 Temmuz 2011 Pazar. Bugün Mısır'da iş günü. İş günü olmasına rağmen, binlerce işçi, emekçi ve genç başta Kahire olmak üzere, çeşitli şehirlerde grev yapıyor ve meydanları terketmiyor.

Kahire'de Tahrir meydanında kalma eylemini sürdüren devrimci ve ilerici gruplar, gün boyu sorulu cevaplı açık oturumlar düzenlediler, Yüksek Askerî Konsey'in Mısır devriminin hedefine ulaşmasını engellemeye çalıştığını belirterek ne yapılabileceğini tartıştılar. Halkın gücünü tekrar ortaya koyması gerektiği sonucuna varan devrimci ve ilerici gruplar, "İkinci Mısır Devrimi Koalisyonu" adına yaptıkları ortak açıklamayla, bütün halka 12 Temmuz Salı günü akşam saat 5'te Tahrir meydanında toplanıp Başbakanlık konağına milyonluk bir yürüyüş yapma çağrısında bulundular. 8 Temmuz eyleminin devamını oluşturacak bu yürüyüşle, askerî yönetime, halkın sabrının tükendiği mesajı hep bir ağızdan bir kez daha verilecek.

Yaz tatili nedeniyle kapalı bulunan üniversitelerin öğrencilerine de özel bir çağrı yapan "İkinci Mısır Devrimi Koalisyonu", bütün öğrencilerin eyleme katılmasını istedi.

Kahire'nin merkezinde bulunan en büyük hükümet binalarından biri olan Mucamma'da çalışan binlerce kamu emekçisi, iş bırakıp Tahrir meydanındaki kalma eylemine katıldı.

9 Temmuz Cumartesi gecesini 10 Temmuz Pazar sabahına bağlayan gece yarısından sonra, meydandaki 20 bin göstericiye devrim ve halk şarkılarından oluşan büyük bir konser sunan müzik sanatçıları, bu akşam da konserlerini tekrarlıyorlar.

Bu arada Mısır ordu birlikleri, bugün, Süveyş limanına giden Ayn Suhna çevreyolunu trafiğe kapatarak liman bölgesinde bulunan 150 fabrika ve işletmeyi çalışamaz duruma getiren göstericileri dağıttı ve 25 eylemciyi gözaltına aldı. Ardından da, Süveyş Kanal İdaresi binası önünde oturma eylemi yapan göstericileri kuşattı. Şu anda karşılıklı bekleyişin sürdüğü bildiriliyor.

Gitgide büyüyen ve uzayan gösterilerden telaşlanan askerî yönetim, halkı yatıştırmak için gün içinde art arda açıklamalar yaptı. Açıklamalara göre, Yüksek Askerî Konsey, protestocuların ortaya koyduğu bütün talepleri yasal çerçeve içerisinde yürürlüğe koymak için dikkatle inceliyormuş. Asgari ve azami ücretleri bütün yurttaşların insanca yaşamasına yetecek düzeye getirmek için kapsamlı bir çalışma yürütüyormuş. Eski iktidar partisinin sorumlu olduğu yolsuzluklara son verecek düzenlemeler için hazırlık yapıyormuş. Hüsnü Mübarek rejiminin sorumlularını yargılama işini hızlandırmanın yargının işi olduğunu belirten askerî yetkililere göre, davaları çok hızlandırmak Mısır'ın aleyhine olurmuş, çünkü yolsuzluk yaparak elde edilen servetlerin gönderildiği yabancı ülkeler adil yargılama yapılmadığı düşüncesine varırsa, söz konusu servetleri Mısır'a iade etmeyi kabul etmezmiş. Ayrıca, Yüksek Askerî Konsey, bu kritik dönemde ülkeyi selamete kavuşturmak amacıyla ülkedeki bütün siyasal gruplarla diyalogu hızlandırmak için elden geleni yapacakmış ve devrimi desteklediğini bildiren açıklamalarını daha sık aralıklarla tekrarlayacakmış.

Devrimci kitlelerin gücünü görünce dili çözülen egemen sınıfın kâhyaları, halkı ve devrimcileri çocuk yerine koyuyor. Hiçbir anlam ifade etmeyen boş sözlerle onları bir kez daha kandırmaya çalışıyor. Bürokratik masalların, ikiyüzlülüğün sınırı yok. Altı aydır yapmadıkları her şeyi yapma sözü veriyorlar, fakat bu sözleri nedense uygulamaya koymuyorlar. Lafla peynir gemisi yürümez. Devrim cek cakla vakit geçirmez, yapar.

Görelim bakalım, el mi yaman, bey mi yaman? Mısır devrimcilerine yeni başarılar diliyoruz. Umarız işçi sınıfı, şehir ve köy emekçileri, gençler, kadınlar, halk devrimini zafere taşıyacak kadar kararlı, bilinçli ve örgütlü olma becerisini gösterebilirler.