Tarih: 12.07.2011 |  Haberler
Yoldaş Koçero

Müslüm Üzülmez'in Yoldaş Koçero isimli kitabı, TÜSTAV'ın Sarı Defter dizisinin 20. kitabı olarak Temmuz 2011'de yayımlandı.

"Düne takılıp kalmadım/Dünü de hiç unutmadım" diye başlayan bu kitabında Üzülmez bizleri, 1965 yılında Ergani'de başlayan ve 1990'larda Türkiye Birleşik Komünist Partisi TBKP'ye kadar süren politik mücadelesi içinde bir yolculuğa çıkarıyor.

Kitabın Sunu bölümünde yazar şöyle diyor: "Koçero, TKP'de benim parti ismimdir. Ve Koçero isminin kitaba denk düştüğünü düşünerek hayat hikâyeme Yoldaş Koçero ismini verdim. Kitapta kendimi, tanıdığım insanları, mekânları ve yaşadıklarımı fazla politik mevzulara dalmadan, kırmadan, dökmeden, üstünü örtmeden, kimseyi övmeden ve yermeden kendi algılarıma göre mümkün olduğunca tarafsız kalmaya çalışarak yerel ölçekte komünistleri ve mücadelelerini anlatmaya çalıştım."

Türkiye sosyal hareketinin en hareketli olduğu bu zaman diliminde Türk ve Kürt sosyalist hareketinin önde gelen liderlerini, bu mücadele içinde yaşamını yitiren kavga arkadaşlarını kitapta görmek mümkün.

Diyarbakır'da politik faaliyetini sürdüren birçok devrimcinin olduğu gibi Müslüm Üzülmez'in yolu da Diyarbakır 5. No'lu Cezaevi'nden geçer. 12 Eylül 1980 sonrasının en karanlık günlerinde cezaevinde yaşanan barbarlığı Müslüm Üzülmez şöyle özetliyor:

"… Diyarbakır 5 Nolu, zindan içinde zindandı. İşkence mühendisleri iyi bir eğitim almışlardı ve işlerini çok iyi biliyorlardı. Zorlamayla yapılan her şeyin insan ruhuna acı verdiğini ustalarından iyi öğrenmişlerdi. Fiziksel işkenceye eşdeğer oranda ruhlarımıza da işkence yapıyorlardı. Bedensel ve ruhsal acının binbir çeşidi üzerimizde deneniyordu. Uygulamalar bir saat değil, bir gün değil, bir hafta değil, bir ay değil, gece gündüz sürekli, her an ve her yerde yapılıyordu. Cezaevinde duyulan her ses ve görülen her görüntü insan ruhunun derinliklerinde birikerek insanları ya teslimiyete ya da kinle, nefretle ve biraz da bilinçli olarak direnmeye hazırlıyordu. Kişiliği, inancı ve güveni zayıf olanlar çok çabuk pes ediyordu."

Yoldaş Koçero, bir solukta okuyabileceğimiz bir kitap.


Sarı Defter-20

224 sayfa, 20.00TL

TÜSTAV İktisadi İşletmesi Yayınları

Kocatepe Mahallesi Feridiye Cad. No: 20 Taksim-İstanbul

Tel: 0212 237 9892 Faks: 0212 237 98 99

e-posta: tustav_bilgi2@yahoo.com

Web: www.tustav.org

İSBN: 978-605-4513-02-4


Kitap, genel dağıtımı yapılan kitapevlerinin yanında internet üzerinden İdefix ve Prefix'den de temin edilebilir.