Tarih: 13.07.2011 |  Haberler
Mısır'da Salı yürüyüşü

Mısır devrimine sahip çıkan on binlerce gösterici 12 Temmuz 2011 Salı akşama doğru saat 5'te Kahire'nin Tahrir meydanında toplandıktan sonra, Başbakanlık binasına doğru yürüyüşe geçti. Askerî birliklerin binanın çevresini kamyonlarla sararak göstericilerin binaya girmesi ihtimaline karşı önlem aldıkları görüldü. Barışçı gösteri ve yürüyüş dört saat sürdü.

Yüksek Askerî Konsey ve hükümet, gösterilere katılımı azaltmak için hem tehdit, hem taviz politikası uyguladı. Savunma Bakan Yardımcısı ve Yüksek Askerî Konsey sözcüsü Muhsin El Fangari gösteriden birkaç saat önce yaptığı konuşmada, devrimci ve ilerici grupları, "Kamu düzenini bozanlara karşı gerekli önlemleri almakta tereddüt etmeyiz" sözleriyle tehdit etti. El Fangari devrime bağlı olduklarını, barışçı gösteri hakkına saygı göstereceklerini belirttiği konuşmasında, protestocu grupların taleplerini dinlemek için yaptıkları çağrının bu gruplar tarafından reddedilmesini eleştirdi. Yüksek Askerî Konsey'in göstericilerin istediği gibi istifa etmeyeceğini, geçiş dönemi sona erene kadar görevini sürdüreceğini, sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmamasını kabul etmeyeceklerini vurguladı. Başbakan İssam Şeref, devrimin taleplerini karşılamak için kabinenin üçte birinin derhal değiştirileceğini, eski rejime bağlı olduğu düşünülen valilerin ve emniyet müdürlerinin başka görevlere atanacağını, cinayetle ve işkenceyle suçlanan polislerin görevden alınacağını takvim vererek açıkladı. Maliye Bakanlığı, asgari ücretin 404 Mısır Lirasından 708 Mısır Lirasına yükseltildiğini duyurdu.

Göstericilerin Mucamma'nın önünde kurdukları sahneden yapılan konuşmalarda, Yüksek Askerî Konsey halkı oyalamakla suçlandı, devrimin özgürlük ve sosyal adalet hedeflerine ulaşması için halkın tekrar harekete geçmesinden başka çare olmadığı vurgulandı. Özgürlük ve Adalet İçin Gençlik Hareketi temsilcisi Halid İsevi, Yüksek Askerî Konsey sözcüsü El Fangari'yi şiddetle eleştirdi. "Biz tehditlere pabuç bırakmayız. Yüksek Askerî Konsey'e ricada bulunmayız. Onlara sadece halkın emirlerini tebliğ ederiz" diye konuştu.

Gösteri sürerken, hükümette Mübarek rejiminin önde gelen temsilcisi olan ve devrimci grupların mutlaka ve derhal görevden ayrılmasını talep ettiği Başbakan Yardımcısı Yahya El-Cemal'in istifa ettiği haberi geldi ve sevinç haykırışlarıyla karşılandı.

Tahrir'de düzenlenen miting ve yürüyüşle aynı saatte İskenderiye, Süveyş, Mansura, İsmailiye, Şarkiyye, Minye ve Sohag'da da büyük gösteri ve mitingler yapıldı.

Salı gösterilerine, Yüksek Askerî Konsey'i destekleme kararı alan Müslüman Kardeşler örgütü ve diğer dinci gruplar katılmadı. Gösteri ve yürüyüşlerde, işçi sınıfının, emekçilerin, sendikaların, sosyalist, devrimci, demokrat ve yurtsever gençliğin talepleri öne çıktı.

Salı gösterilerini düzenleyen örgütler, gösteri bittikten sonra da meydanlarda kamp kurma eylemini sürdürdü. Binlerce eylemci meydanlarda yatıp kalkıyor.