Tarih: 14.07.2011 |  Haberler
Bir gün, üç olay

Bugün AKP ile BDP arasında yapılan görüşmelerde, AKP, milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle ile hapiste tutulan öbür beş BDP milletvekilinin durumuna çözüm getirme niyetinin belirtilmesini bile kabul etmeyince, bir anlaşmaya varılamadı.

Diyarbakır'da toplanan Demokratik Toplum Kongresi, Kürt halkı adına demokratik özerklik ilan etti. 850 delegenin katıldığı kongrede kabul edilen Demokratik Özerklik İlan Belgesi'ni DTK Eş Başkanı ve Van milletvekili Aysel Tuğluk okudu. Belgede, "uluslararası insan hakları belgelerinin tanımladığı haklar ışığında, ortak vatan anlayışı temelinde, toprak bütünlüğü ve demokratik ulus perspektifi temelinde, Türkiye halklarının ulusal bütünlüğüne bağlı kalarak, Kürt halkı olarak Demokratik Özerkliğimizi ilan ediyoruz" denildi. Türk halkından dayanışma talebinin de dile getirildiği belgede bu konuda şöyle deniliyor: "Kardeş Türkiye halkına çağrımızdır; yüzyıllardır birlikte yaşam yanında tarihsel birliklerin vermiş olduğu güçle Kürt halkının özgürce yaşam özlemi temelinde ilan edilen Demokratik Özerkliğe karşı sorumluluğu gereği dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz."

Diyarbakır Silvan kırsalında TSK ile HPG güçleri arasında çıkan çatışmada, 13 askerin ve 7 HPG'linin yaşamını yitirdiği, 2'si ağır olmak üzere 7 askerin de yaralandığı bildirildi.

14 Temmuz 2011 Perşembe gününe sığan bu üç olay, Amerika'nın ve işbirlikçi liberallerin arabuluculuğuyla AKP ile Kürt ulusal hareketinin üst yönetimi arasında yapılan son pazarlıkların barışa ve çözüme hizmet etmediğini, ters teptiğini gösteriyor. Türkiye halklarının Türk ve Kürt gençlerinin birbirini öldürmesine değil, tam eşitlik ve özgürlük temelinde onurlu barışa ve çözüme ihtiyacı var. Onurlu barışın ve çözümün anahtarı, düzenin efendileriyle uzlaşmada değil, emperyalizme ve kapitalizme karşı emekçi halkların ortak mücadelesinde. Kestirme yollar yok. Hepimizi şovenizme ve militarizme karşı uzun ve sabırlı bir mücadele bekliyor.