Tarih: 03.08.2011 |  Haberler
Tunus'ta gösteri yasağı ve vur emri

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Fuad Mebezaa 26 Temmuz 2011 günü imzaladığı kararnameyle olağanüstü hâli süresiz olarak uzattı. Kararname açık hava toplantılarını ve gösterileri yasakladığı gibi, polise ve silahlı kuvvetlere emirlere uymayan herkesi vurma yetkisi veriyor.

Mebezaa'nın kararnameye gösterdiği bahane ise gülünç: Muhammed Buazizi'nin geçen 17 Aralık 2010'da kendini yakmasının ardından Zeynel Abidin Bin Ali'yi deviren halk ayaklanmasının başladığı Sidi Buzid kasabasında 17 Temmuz Pazar akşamı yapılan gösterinin polis tarafından dağıtılması sırasında 14 yaşında bir çocuğun ölmesi ve iki kişinin ağır yaralanması! Yani, göstericilere ateş açan polisin insanları öldürmesi ve yaralaması, gösterileri yasaklamanın gerekçesi oluyor!

Aynı gün, başkent Tunus dahil ülkenin birçok şehrinde, hükümetin istifa etmesi, işsizlik, yoksulluk ve yolsuzluklarla kararlı biçimde mücadele edilmesi, halk devriminin hedeflerine sahip çıkılması talebiyle kitlesel gösteriler yapılmış ve polis gösterilerin çoğunu gaz kullanarak dağıtmıştı.

Tunus'ta işçiler, kamu emekçileri, köylüler, gençler, kadınlar, günlük eylemlerin yanı sıra hemen hemen her hafta sonu ülke çapında büyük yürüyüş ve mitingler düzenliyor. Fuad Mebezaa yönetimi ise, orta tabakaları korkutmayı amaçlayan sistemli bir taktikle "aşırı uçlar" olarak adlandırdığı komünistleri ve İslamcıları kargaşa çıkarmak ve şiddete başvurmakla suçluyor.

İşbirlikçi kapitalist düzeni ayakta tutmak isteyen Fuad Mebezaa yönetiminin derdi, kitle eylemlerini yasaklayarak devrimi sahipsiz bırakmak. Tunus emekçileri bu yasağı tanımayacak.

Öte yandan, kitleleri yatıştırmak için güya "halk devriminin özlediği demokratik anayasayı yapacak" Kurucu Meclis seçimlerinin 23 Ekim 2011'de düzenleneceğini açıklayan yönetim, yolsuzlukla mücadele ettiği izlenimini vermek için, Zeynel Abidin Bin Ali'yi bugün gıyabında 16 yıla daha mahkûm etti. Böylece Bin Ali'ye verilen hapis cezaları 50 yılı geçti.