Tarih: 09.08.2011 |  Haberler
İngiltere'de yoksul göçmen isyanı

4 Ağustos 2011 Perşembe akşama doğru saat 6'da Londra'nın en yoksul semtlerinden biri olan Tottenham'da yol çevirmesi yapan özel harekâtçı polis birliğine mensup bir polis, 29 yaşındaki Afrika kökenli Mark Duggan'ı arabadan indirip başından vurarak öldürdü. 6 Ağustos Cumartesi günü Mark Duggan'ın ailesi ve yakınlarının içinde bulunduğu 300 kişi Tottenham'da polis karakolu önünde "Mark Duggan için adalet" sloganıyla bu ırkçı cinayeti protesto etti. Barışçı protesto gösterisinin dağıtılması üzerine yoksul göçmenlerin öfkesi isyana dönüştü. Karakola molotof kokteyli atıldı, polis arabaları ateşe verildi, mağazalar saldırıya uğradı. Olaylar Enfield, Edmonton, Walthamstow ve Brixton semtlerine yayıldı.

Polisin şiddeti ve ilgili ilgisiz her genci döverek gözaltına alması, yoksul göçmenlerin öfkesini yoğunlaştırdı. Birmingham, Bristol, Manchester ve Liverpool'da da eylemler yapıldı.

Olaylar sırasında bir grubun yağmacılığa başlamasını bahane eden polis ve medya, polis cinayetine karşı adalet isteyen, işsizliği ve yoksulluğu protesto eden yoksul göçmenleri vahşi serseriler olarak damgalıyor ve yerli halkı göçmenlere karşı kışkırtıyor. Yüzlerce kişi gözaltında.

İçişleri Bakanı Theresa May, olayları başlatan polis cinayetini soruşturacağına ve halktan özür dileyeceğine, "Ayaklanma suçtur. Sorumlular yaptıklarının bedelini ödeyecekler" diye gürledi. Bankaların ve dev şirketlerin kârına dokunacak yerde kapitalist krizin yükünü emekçilerin sırtına yükleyen kemer sıkma programıyla Tottenham gibi semtlerdeki sosyal hizmetleri biçen muhafazakâr-liberal koalisyonun başı David Cameron, sessiz kalmakla yetiniyor.

Bütün dünyada ekonomik kriz derinleşiyor. İşçi sınıfının, emekçilerin, işsiz ve yoksul kesimlerin, ezilen halkların tepkisi artıyor. Egemen sınıflar, kapitalizme karşı birleşik ve örgütlü muhalefeti etkisizleştirmek için, ırkçılığı, şovenizmi ve emperyalist savaşları körüklüyor. Çözüm bilinçli, örgütlü ve birleşik eylemde.