Tarih: 26.08.2011 |  Haberler
Şili'de genel grev

Şili'de sayıları zaman zaman yüz binleri bulan üniversite ve lise öğrencisinin üç aydır neredeyse kesintisiz biçimde sürdürdüğü protestolar, işçi sendikalarının 24-25 Ağustos 2011 tarihlerinde düzenlediği iki günlük genel grevle yeni bir aşamaya yükseldi.

Devletin eğitime daha çok kaynak ayırmasını ve kamusal eğitim sistemine geçilmesini isteyen öğrenciler ve onları destekleyen aileleri, cumhurbaşkanı Sebastian Pinera'nın, "devleti şirket gibi yönetme" anlayışının parçası olarak, okul sistemini kâr amacıyla çalışan ticari işletmeler olarak ayakta tutma, paralı eğitimi koruma programına karşı mücadele ediyor.

Şili'nin en büyük kapitalistlerinden biri olan Sebastian Pinera, Amerikancı, sağcı ve özelleştirmeci neoliberal Değişim Koalisyonunun adayı olarak 2010 yılında başa geçmişti.

Şili'nin en büyük sendika federasyonu olan Şili İşçilerinin Merkezî Birliği CUT'un düzenlediği genel grev, zorlaştırılan ve kuşa çevrilen emeklilik, paralı sağlık ve paralı eğitim politikalarından vazgeçilmesini, emeklililik, sağlık ve eğitim sisteminde halk yararına reform yapılmasını talep ediyor.

Greve kamu sektöründe çalışan memurlar, öğretmenler, ulaşım ve liman işçileri geniş katılım gösterdi. Öğrenciler ise üç aydır olduğu gibi sokaklara çıkarak işçilerin grevine destek verdi. Yüz binlerce insan, ellerindeki tencere ve tavaları birbirine vurarak sağcı yönetimi protesto etti.

Grevin ikinci gününde basınçlı su ve gazla göstericilere saldıran polis 348 kişiyi gözaltına aldı.

Şili halkı, Pinera hükümetinin toplumu şirket mantığıyla yönetme hevesini kursağında bırakacak ve Pinoşe faşizminin mirasını sürdürme politikasına son verecek.