Tarih: 04.09.2011 |  Haberler
İsrail'de en büyük toplumsal protesto

İsrail'de 14 Temmuz 2011 günü Tel Aviv'de başlayan ve kesintisiz 51 gün süren meydanlarda çadır kurma hareketi, 3 Eylül 2011 gecesi yapılan büyük yürüyüş ve mitingle tamamlandı. Günlük konferanslar, paneller, tartışmalar, sergiler, yürüyüşler, şenlikler ve her hafta sonu yapılan kitlesel yürüyüş ve mitinglerle desteklenen meydanları terketmeme hareketi, İsrail tarihinin en kitlesel toplumsal protesto eylemiyle doruğa ulaştı.

3 Eylül Cumartesi yürüyüş ve mitinglerine başta Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa olmak üzere ülke çapında 450 bin kişi katıldı. İsrail Komünist Partisi ile Barış ve Eşitlik İçin Demokratik Cephe Hadaş'ın da katıldığı eylemde, işçiler, öğretmenler, kamu emekçileri, gençler, kadınlar "Halk, Sosyal Adalet İstiyor" belgisi çevresinde ücretlerin arttırılması, ev kiralarının düşürülmesi, hayat pahalılığının durdurulması, özelleştirmelere son verilmesi, insanca yaşama ve barış taleplerini haykırdılar. Gerici-faşist Binyamin Netanyahu hükümetinin istifasının istendiği protesto gösterilerinde Yahudiler ve Araplar yine birlikteydi.

Tel Aviv'in Medina meydanında göstericilere hitap eden İsrail Ulusal Öğrenci Derneği Başkanı İtzik Şmuli, "Tek isteğimiz sade vatandaşlar olarak onurlu yaşamak. Bu hedefe ulaşıncaya kadar protestolarımızı sürdüreceğiz" dedi.

İsrail egemenlerinin Yahudi halkını Filistin halkına karşı sürekli savaş mantığıyla zehirleyen siyonist sömürgeciliği, artık İsrail emekçilerini toplumsal hakları için mücadeleden caydıramıyor. Umuyoruz ki, bu mücadele süreci içerisinde Yahudi işçiler ve emekçiler, uluslararası proletaryanın parçası olduklarını, başka bir halkı ezen bir halkın kendisinin de özgür olamayacağını, kaderlerinin Filistin halkıyla ortaklaşa kapitalizme ve siyonizme karşı mücadeleden geçtiğini kavrayarak, İsrail'i sarsan toplumsal hareketlenmeyi gerçek bir devrimci mayalanmaya çevirebilirler.