Tarih: 07.09.2011 |  Haberler
İtalya'da genel grev

İtalyan işçi sınıfı Berlusconi hükümetinin krize karşı "ekonomik manevra" adını verdiği kemer sıkma paketini protesto etmek üzere 6 Eylül 2011 Salı günü başta Milano, Roma, Torino, Floransa, Napoli, Bologna olmak üzere yüz şehirde bir günlük genel grev yaptı.

Genel grevi ülkenin en büyük sendikal örgütü olan Genel İş Konfederasyonu CGİL düzenledi. Yüz binlerce işçi ve emekçinin iş bıraktığı genel grev nedeniyle fabrikalar durdu, otobüs, tren, metro ve uçak seferleri yapılmadı, resmî daireler çalışmadı.

Komünist ve sol partilerin de yürüyüş ve mitinglere katılarak destek verdiği genel greve, İtalyan Sendikaları Konfederasyonu CİSL ile İtalyan İş Sendikası UİL, "zamansız ve sorumsuz" olduğu gerekçesiyle katılmadı.

Kapitalist Berlusconi hükümetinin kemer sıkma paketi, işten çıkarmaları kolaylaştırıyor, işçilerin ve emekçilerin vergilerini arttırıyor ve kamu hizmetlerinin özelleştirilmesine imkân veriyor.

CGİL Genel Sekreteri Susanna Camusso, kemer sıkma paketiyle hükümetin İtalyan halkına şantaj yaptığını, özellikle de gençliğin geleceğini çaldığını belirtti. Krizin yükünü krizin sorumluları olan ve ülkeyi uçurumun kenarına getiren büyük patronların sırtına yıkmak gerektiğini vurguladı. Krize karşı gerekli olan ek kaynakların zaten her zaman vergi veren ve zor koşullarda yaşayan emekçilerden değil, ya az vergi veren veya hiç vergi vermeyen büyük mülk ve servet sahiplerinden alınacak servet vergisiyle karşılanmasını istedi.

Susanna Camusso, grevin "tam zamanında ve sorumlu bir eylem" olduğunu, işçilerin, emekçilerin geniş katılımı ile sade yurttaşların greve verdiği desteğin bunun kanıtı olduğunu belirtti. Daha çok iş, daha çok büyüme istediklerini ve bunun için mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı.