Tarih: 15.09.2011 |  Haberler
Füze kalkanı Kürecik'te

Füze kalkanı Malatya'nın Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik beldesinde kuruluyor. Anadolu Ajansı'nın 14 Eylül 2011 günü verdiği habere göre, Amerika ile Türkiye, füze kalkanına ait erken uyarı radarlarının Kürecik'te kurulmasına karar verdi. Konuya ilişkin mutabakat metnini ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ile Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu imzaladı.

Mutabakat metni konusunda açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, şunları söyledi:

"NATO füze savunma mimarisi kapsamında bir erken uyarı radarının ülkemize yerleştirilmesine ilişkin hazırlıklarda sonuç aşamasına gelindiğini bildiğiniz üzere Eylül ayı başında açıklamıştık. Bu çerçevede, arazi keşif çalışmaları ve ilgili hukuki düzenlemeler de sonuçlandırılmış olup, radarın Kürecik'teki bir askeri tesiste konuşlandırılması kesinleşmiş bulunmaktadır. Söz konusu tesisten esasen geçmişte de benzer amaçla istifade edilmişti."

Kürecik'te daha önce Amerika'nın sosyalist Sovyetler Birliği'ni ve anti-emperyalist Suriye ve Irak'ı gözetleyen bir radar üssü bulunuyordu. 1989-1991 kapitalist karşıdevrimleriyle Sovyetler Birliği'nin ve Avrupa'daki sosyalist ülkelerin yıkılmasının yanı sıra 1990'daki 1. Körfez savaşıyla Irak'ın kolunu kanadını kıran ABD'nin Çekiç Güç operasyonu sayesinde, ABD, Kafkaslar, Balkanlar ve Ortadoğu'ya iyice yerleşince, kendisi açısından gereksiz duruma gelen ve zaten teknolojik ömrünü tamamlayan üssü yenilemekten vazgeçerek terketmişti.

2001'den bu yana dünyayı yeniden fethetme ve sömürgeleştirme savaşlarını başlatan ABD ve AB emperyalizmi ile İsrail siyonizmi, İran, Suriye, Filistin, Lübnan ve Rusya'ya karşı füze kalkanını kurmaya karar verince, Kürecik üssünü yeniden devreye alıyorlar.

Bu arada, tarihsel bir not olarak, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'ndan Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan ve Kadir Manga'nın 12 Mart 1971 faşist darbesinden sonra ABD'nin Kürecik radar üssünü basmak için hazırlık yaparken 31 Mayıs 1971'de pusuya düşürülüp öldürüldüklerini hatırlatalım.