Tarih: 02.10.2011 |  Haberler
Meclis açıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi 1 Ekim 2011 Cumartesi günü toplanarak yeni yasama yılına başladı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in açış konuşmasının ardından kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis'in en önemli gündem maddesinin yeni anayasanın hazırlanması olduğunu söyledi. Gül'ün konuşması tamamlandıktan sonra, BDP-Blok milletvekilleri yemin etti.

Böylece, 9 milletvekilini hapiste tutarak halkın seçme ve seçilme hakkını göz göre göre gasbeden AKP, tutumunda en ufak değişiklik yapmadığı hâlde; 1 milletvekilliği gasbedilen MHP ve 2 milletvekilliği gasbedilen CHP'den sonra, 6 milletvekilliği gasbedilen BDP-Blok da AKP'nin despotik dayatmasına boyun eğdi.

Meclis'te temsil edilen üç muhalefet partisinin, bırakın halk demokrasisini, burjuva demokrasisinin bile en asgari gereği olan seçme ve seçilme hakkını savunmayı amaçlayan bir kitlesel mücadele başlatma ve bu mücadeleyi yaygınlaştırarak AKP'yi geriletme yolunu seçecek yerde, despotizme boyun eğmesi, emperyalizme ve işbirlikçi oligarşiye karşı işçi sınıfının, şehir ve köy emekçilerinin ve ezilen halkların mücadelesi açısından çok olumsuz bir gelişme olmuştur. En temel, en meşru haklarını savunamayanlar, başka hak kayıplarının yolunu açmış olurlar.

AKP iktidarı işçi sınıfının kıdem tazminatına göz dikiyor; şehir içi ulaşıma, elektriğe ve doğalgaza zam yaparak emekçileri daha da yoksullaştırıyor; Amerikan emperyalizminin güdümünde içte ve dışta savaş politikasına hız veriyor; ülkeyi, emperyalizmin bütün bölge halklarına karşı yeni saldırı stratejisinin emrine veriyor. AKP'nin gerçek gündemi açık seçik ortadadır.

AKP, ülke ve bölge halklarına tarifsiz acılar getirecek gerçek gündeminin yol açacağı yıpranmanın farkında. Bu yüzden de, yaptıklarını gözlerden gizlemek, halkın kafasını karıştırmak, seçmenlerini oyalamak üzere, "her derde deva yeni anayasa" oyununu sahneye koyuyor. Milletvekilliklerinin gasbını sineye çeken muhalefet partilerinin teslimiyetinden cesaret alan AKP, bu partileri anayasa oyununda figüran olarak kullanma hesabını yapıyor. Başta BDP-Blok olmak üzere Meclis'te temsil edilen bütün partileri AKP'nin bu oyununa alet olmamaları konusunda uyarıyoruz.

AKP'nin gerçek gündemine uygun olarak, Meclis'in ilk gündem maddesi, süresi 17 Ekimde dolacak olan sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkiyi bir yıl daha uzatan tezkere olacak. Tezkerenin 5 Ekim Çarşamba günü görüşülmesi bekleniyor.

Bütün sosyalist ve devrimci demokratik güçleri, başta işçi sendikaları olmak üzere bütün demokratik kitle örgütlerini emperyalizmin ve işbirlikçi kapitalist oligarşinin saldırısına karşı kararlı mücadeleye çağırıyoruz.