Tarih: 12.10.2011 |  Haberler
ALBA'dan Suriye'ye destek ziyareti

Venezüella, Küba, Bolivya, Ekvador, Nikaragua, Dominik, Saint Vincent, Grenadinler, Barbuda ve Antigua'dan oluşan ALBA (Latin Amerika için Bolivarcı Alternatif) ülkelerini temsil eden üst düzey bir heyet 9-10 Ekim 2011 günlerinde Suriye'yi ziyaret etti.

Venezüella Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro Moros, Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrilla, Bolivya Bilgi ve İletişim Bakanı İvan Canelas, Nikaragua Dışişleri Bakanı Yardımcısı Maria Rubiales ve Ekvador Dışişleri Bakanı Yardımcısı Pablo Villagomez'in de yer aldığı heyet Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve Dışişleri Bakanı Velid Muallim'le görüşmeler yaptı.

Suriye halkına güveniyoruz

Venezüella Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro Moros, bu ziyareti ALBA topluluğuna üye ülkeler adına Suriye ile gerçek dayanışmalarını aktarmak için düzenlediklerini belirtti.

Suriye'nin iç işlerine ve kendi sorunlarını çözme hakkına yönelik her türlü Batı ve emperyalist müdahalesine karşı olduklarını vurgulayan Venezüella Dışişleri Bakanı, Suriye ile ilgili gerçekleri çarpıtan ve yalan haberler yapan medya araçlarına karşı ALBA topluluğunun Suriye ile dayanışma içinde olduğunu söyledi.

" Hepimiz Suriye halkının kudretine ve ulusal duygularına güveniyoruz. Suriye halkı emperyalist müdahaleye izin vermeyecektir. Arap kamuoyunun da, Suriye halkına karşı suç işlenmesi ihtimaline sessiz kalmamasını temenni ediyoruz" diyen Venezüella Dışişleri Bakanı Moros, "Arap halklarına karşı düşmanlık artık yetmedi mi? Iraklılara karşı işlenen katliamlar, suikastlar ve düşmanlık yetmedi mi? Libya halkına karşı işlenen yıkım, bombalama ve katliamlar yetmedi mi? Bu düşmanlıkları ve katliamları haklı çıkarabilecek ne var?" diye sordu.

Suriye halkı kendi geleceğini kendisi belirlemeli

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrilla, Küba halkı ve başkanının Suriye halkı ile dayanışmasını dile getirdi ve Suriye halkının herhangi bir dış müdahale olmadan kendi geleceğini tayin hakkına sahip olduğunu belirtti.

Parilla, emperyalistlerin Suriye'nin istikrarını zedeleme çabalarını, bozgunculuk eylemlerini ve suikastlarını kınadıklarını vurguladı.

Dünya kamuoyunun gerçek ve sağlıklı bilgi edinme hakkı olduğuna işaret eden Küba Dışişleri Bakanı, gerçekleri öğrenen halkların, kendi görüşlerini oluşturup savaşlara ve dış müdahalelere karşı barış için mücadele edeceğine emin olduğunu söyledi.

Rodriguez, şöyle konuştu: "Sivilleri koruma ve insan hakları bahane edilerek yüz binlerce insanın katledilmesi ve savaş açılması kabul edilemez. Aynı şekilde, çifte standart politikasını tümüyle reddediyoruz. Emperyalist ülkeler, insan haklarını savunma bahanesiyle, bağımsızlığını, ulusal egemenliğini ve özgürlüğünü savunan milletlere saldırıyorlar."

Rodriguez, Batılı ülkelerde polislerin göstericilere karşı kullandığı şiddet konusundan çok az bahsedildiğini ifade ederek Wall Street'te gerçekleşen olayları hatırlattı.

Tecrübeyle sabit olduğu üzere, Küba halkı gibi birliğini, bağımsızlığını ve egemenliğini savunan halkların hezimete uğratılamayacağına dikkat çeken Rodriguez, özgür ve bağımsız bir halkın iradesini aşacak hiçbir siyaset, ekonomi veya medya kuşatmasının olamayacağını vurguladı.

Rodriguez, "bu zor anlarda Suriye, tarihte de görüldüğü gibi, Küba'yı ve Küba halkını yanında bulacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.

Her türlü yardıma hazırız

Bolivya Bilgi ve İletişim Bakanı İvan Canelas, mesafenin uzaklığına rağmen, krizi aşma gayretindeki Suriye halkına ve hükümetin çabalarına saygı ve desteklerini dile getirmek üzere Suriye'ye geldiklerini söyledi.

Suriye halkının özgürlüğünü, onurunu ve egemenliğini hedef alan emperyalizmin çabalarını şiddetle kınadıklarını vurgulayan Canelas, bazı emperyalist medya araçlarının Suriye'de meydana gelen olaylarla ilgili asılsız haberler yayınlamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Canelas, "Bolivya halkı ve Başkan Morales adına, diyoruz ki, bizler tam olarak takipte olacak ve Suriye halkından etkinliklerini, çalışmalarını, özgür ve ulusal mücadelesini desteklememiz için gelecek herhangi bir talebe, özgürlük, egemenlik ve bağımsızlık için destek olacağız" dedi.

Dış müdahaleler kötüye kullanılıyor

Ekvador Dışişleri Bakanı Yardımcısı Pablo Villagomez, dış müdahalelerin kötüye kullanıldığını belirterek Suriye halkının bağımsızlık ve ulusal egemenliğinin korunmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Ekvador'un uluslararası hukuku savunan bir ülke olduğuna işaret eden Villagomez, ülkesinin, bir ülkenin sorunlarının, kendi hukuku ve ihtiyaçları çerçevesinde çözülmesi gerektiğine inandığını belirtti.

Villagomez, Ekvador'un ve ALBA topluluğunun bağlı olduğu bu ilkelerden hareketle, bağımsızlığını, birliğini ve ulusal egemenliğini savunan Suriye'yle ve Suriye halkıyla dayanışma için geldiklerini ifade etti.

Suriye'ye düşmanlık ALBA'ya düşmanlıktır

Nikaragua Dışişleri Bakanı Maria Rubiales, Nikaragua Başkanı ve halkından Suriye yönetimi ve halkına dayanışma mesajı getirdiğini belirterek bütün emperyalist saldırılarda Suriye yönetimi ve halkının her zaman Nikaragua yönetimi ve halkının yanında yer aldığına işaret etti.

Rubiales, "Güney halkları olarak hepimiz aynı siperdeyiz. Bizler barışı ve ulusal egemenliği savunuyoruz. Suriye'yi savunmak, tüm halklarımızı emperyalizmin düşmanlığına karşı savunmak demektir" dedi.

Suriye'ye karşı düşmanlığın, aynı zamanda ALBA ülkelerine ve Güney Amerika halklarına karşı düşmanlık anlamına geldiğini belirten Rubiales, Suriye halkı ve yönetiminin ALBA ülkelerine güvenebileceğini ve her zaman, mekân ve koşulda yardım isteyebileceğini sözlerine ekledi.