Tarih: 12.10.2011 |  Haberler
ABD'de antikapitalist protestolar yayılıyor

Tunus ve Mısır'da başlayan ve dünyanın dört bir yanına yayılan kitlesel halk eylemleri dünya kapitalizminin merkezi ABD'de de artık egemen medyanın gizleyemeyeceği boyutlara ulaşıyor.

Nev York şehrinin bankaların ve borsaların toplandığı Wall Street bölgesinde, dört hafta önce "Wall Street'i İşgal Et" sloganıyla başlayan protestolar, şu anda Los Angeles, Vaşington, Şikago, Boston, Miami, Filadelfiya, Seattle ve Dallas'ın da bulunduğu 68 ABD şehrine daha yayıldı.

Kendilerini, "Biz yüzde 1'in açgözlülüğüne ve yolsuzluğuna artık katlanmamaya karar veren yüzde 99'uz" diye tanımlayan katılımcılar, hedeflerine ulaşmak için "devrimci Arap Baharı'nın kullandığı taktikleri benimsediklerini ve katılımcıların azami güvenliğini sağlamak için şiddetdışı yöntemlerin kullanılmasını teşvik ettiklerini" belirtiyorlar.

"Lidersiz bir direniş hareketi" olduklarını söyleyen katılımcılar parklarda yatıp kalkıyor. Çeşitli görüşlerden, renklerden, cinsiyetlerden devrimci ve ilerici gençlerin, işçilerin, işsizlerin, çevrecilerin, savaş karşıtlarının kamp kurdukları yerler, özellikle hafta sonlarında ve iş çıkışlarında ulaşım işçilerinin, öğretmenlerin, aydınların, sanatçıların ve çeşitli sendikaların desteğiyle büyük kitle hareketlerinin başladığı merkezler oluyor. Göstericiler, kamp kurdukları yerleri Tahrir meydanı olarak adlandırıyor.

Polis kuvvetleri 2 Ekim 2011'de Nev York'ta Bruklin Köprüsü'nde 700 göstericiyi gözaltına aldıktan sonra, 11 Ekimde Boston'da yüz göstericiyi daha gözaltına aldı. Polis, barışçı gösterileri dağıtmak için sık sık şiddete başvuruyor ve gaz kullanıyor.

"İşimizi, okulumuzu ve evimizi geri istiyoruz" haykırışlarının öne çıktığı gösterilerde, bankaların ve büyük şirketlerin egemenliğine son verilmesi isteniyor. Dolar milyarderlerinden oluşan uluslarararası kapitalist şebekenin iktidarı sorgulanıyor.

wall street protestoları devam ediyor