Tarih: 18.10.2011 |  Haberler
Kampana Deri ve Savranoğlu Deri işçileri mücadelede

Deri-İş sendikası, halen geçerli faşist cunta yasalarının bütün olumsuzluğuna rağmen örgütlenme faaliyetine devam eden az sayıdaki sendikamızdan biridir. Deri-İş'in neredeyse bütün örgütlenme çabaları işverenler tarafından "bağımsız yargıya" havale edilmiş ve yüzde 99'u hukuk sisteminin labirentlerinde kaybettirilmiştir.

Deri-İş sendikası, şu anda da iki işyerinde birden direniş içinde. Tuzla'da faaliyet gösteren Kampana Deri ve İzmir'de faaliyet gösteren Savranoğlu Deri'deki sendikal mücadele sürüyor.

Kampana Deri patronu, kendi işyerinde başlayan sendikalaşma sürecinde 16 işçiyi sokağa atmış ve üretimini İzmir'e kaydırmıştı. Deri-İş de, İzmir'deki fabrikada aynı işyerinde faaliyet gösteren üç firmada da gereken sayıda işçiyi örgütlemeyi başarmıştı. Patronun ilk tepkisi, 3 Deri-İş üyesini işten atmak ve süreci uzatmak için de yine hukuk labirentlerine başvurmak oldu. İşveren hem yetkilere itiraz etmiş hem de sendikadan kurtulmak için üretimini İstanbul'a kaydırma kararı almıştı.

İşveren işçileri İstanbul'a çağırdıktan 10 gün sonra işten attı!

İşçilerin kurulu düzenlerini ve ailelerini bırakarak nasıl olsa İstanbul'a gelmeyeceğini ve istifa edeceğini düşünen işveren bu şekilde sendikadan kurtulmayı amaçlamıştı. Ama 38 işçi sendikal haklarına sahip çıkarak 3 Ekim 2011 sabahı İzmir'den İstanbul'a gelerek iş başı yapmışlardı.

12 Eylülden kalma bu yasalar, işverene işçileri bir yerden bir yere yollama "hakkı" veriyor ama onlara kalacak yer gösterme mecburiyeti vermiyor. Kalacak yerleri olmayan işçiler bu nedenle 3 Ekim'de geceyi fabrikada geçirmek zorunda kaldılar. Daha sonra ise sendika kendi olanakları ölçüsünde işçileri misafir etti ve yer tahsisinde bulundu. İşveren işçileri bu şekilde de yıldıramadığı için 13 Ekim 2011 günü 36 Savranoğlu işçisini işten çıkardı. Atılan Savranoğlu işçileri Kampana Deri işçileriyle birlikte direnişe başladılar.

Önce İzmir'den İstanbul'a şimdi de İstanbul'dan İzmir'e!

İşveren sendikadan kurtulmak için önce İzmir'deki üretimini durdurarak İstanbul'a kaydırdı. Ancak işveren işçilerin mücadele azmi karşısında bir şey yapamayınca bu kez de İzmir'deki fabrikasını tekrar faaliyete geçirmeye karar verdi. Savranoğlu işçileri direnişlerine bundan sonra İzmir'deki fabrika önünde devam etmeye karar verdiler.

Deri-İş sendikası ve işçiler 212 gündür devam eden Kampana Deri direnişini sürdürmeye kararlı görünüyorlar. Bu arada atılan Savranoğlu işçileri de direnişlerini İzmir'deki fabrika önünde devam ettirecekler.

İşten atılan Savranoğlu işçileri direnişlerine devam etmek üzere İzmir'e topluca yola çıkacaklar. Savranoğlu işçiler, Tuzla'dan 12.30'da, Kampana Deri önünden İzmir'e uğurlanacaklar. Deri-İş sendikası tüm duyarlı çevrelerden kendilerine destek olunmasını istiyor. Biz de Tuzla civarındaki bütün dostlarımızı direnişçi işçilere desteğe çağırıyoruz.

Yer : KampanaDeriönü/TuzlaDeriOrganizeSanayiBölgesi
Tarih :
19.10.2011,Çarşamba
Saat :12.30