Tarih: 28.10.2011 |  Haberler
İlerici gençler Van'da

Depremin bilançosu ağırlaşıyor!
Van merkezli gerçekleşen 7.2 şiddetindeki depremin ardından, bölgeye yardım götürmek ve yaraların sarılmasına destek olmak için ilerici gençler Van'a gitti. İlk olarak Van merkeze giden ilerici gençler gözlemlerini aktardı; Van merkez depremden daha az etkilenmiş durumda. Yıkılan bina sayısı az olmasına karşın hasar gören ve yıkılan binaların birçoğunun yeni yapılmış olması dikkat çekici. Denetimsiz yapılaşmanın, çarpık kentleşmenin ürünü olarak yeni inşaların çökmesi, önemli deprem sorunlarının habercisi. Van depreminin ardından yapılan müdahalelerin ve koordinasyonun eksik olması, halkı bir kat daha etkiliyor.

Medyada sık sık gündeme gelen hükümetin, Kızılay'ın ve Van Valiliği'nin depremin yaralarını sarmaya yönelik yardımların hala Van halkının büyük bir kısmına ulaşmaması depremzedelerin durumunu her geçen dakika ağırlaştırıyor.

Yardım kolilerinden taş, sopa, çakıl, Türk bayrağı…
Türkiye'nin dört bir tarafından Van halkına gönderilen yardımlar valilik kriz masasına aktarılıyor. Yahut kargo, Kızılay, PTT ve bireysel yöntemlerle Van'a gelen tüm malzemelere valilik tarafından el konuluyor. Ancak valilik bünyesinde toplanan malzemeler ilk olarak iktidara yakın olduğu iddia edilen vatandaşların yaşadığı ya da onların talep ettiği yerlere dağıtılıyor. Deprem ekiplerinin tespitleriyle acil ve eşit olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gereken malzemeler, Van Valiliği tarafından ayrımcılık yapılarak felaketin yaraları sarılmaya çalışılıyor.

Van yerel yönetimi Kürt halkını 2. plana atan deprem yönetimi anlayışını uygulaya dursun ırkçı, faşist insan kavramından uzak kişi veya grupların Van'a gönderdiği sözde yardım kolileri Kürt halkını bir kez daha yaraladı. Gönderilen kolilerin içerisinden taş, sopa, çakıl, türk bayrağı ve hakaretler içeren notlar çıktı. Türkiye halklarının en çok birbirine sarılması, dayanışmasını göstermesi, barışa hizmet etmesi gereken bugünkü durumda bölge halklarının acılarından, can kayıplarından mutluluk duyan, milliyetçi, ırkçı, faşist, ayrımcıları bir kez daha kınıyor ve Kürt halkının yanında olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz.

Gün Van ile ve tüm Kürt halkıyla dayanışma günüdür!
Deprem ile sarsılan, hayatlarından olan Kürtler bir yandan da siyasal iktidar ve yandaşları tarafından operasyonlarla, baskılarla, silahlarla hayatlarından ediliyor. Kuzey Kıbrıs'ta eğitim gören Kürt öğrencilere yönelik son milliyetçi, şovenist saldırılar neticesinde sınır dışı edilen 16 Kürt öğrenci, dayatılan saldırgan baskıcı siyasetin ürünüdür. Bu ürün yardım kolilerinin içerisinden çıkan ırkçı materyallerle de kendini göstermiştir.

Koşullar ağırlaşıyor!
Hava koşullarının her geçen gün kışa evrildiği Van'da soğuk yaşanılan en büyük sorun. Van Belediyesi ve Van Valiliği tarafından kurulan ayrı kriz masaları bulunuyor. Ancak kriz masalarının birbiri ile bağlantısı, iletişimi ve koordinasyonu ne yazıkki yok! Bu durum yardım malzemelerinin dağıtımını aksatıyor. İlde çadır en çok ihtiyaç duyulan malzeme ve valiliğin çadırları halka ulaştırma konusunda yetersiz kaldığı gözler önünde.

Tüm bu aksaklıklar yaşanırken Van halkının kendi arasında gösterdiği dayanışma ise örnek olmalıdır. Çadırların ulaşmadığı, depremden en çok etkilenen, yaralarının bir türlü sarılmadığı Erciş konusunda Van halkı oldukça duyarlı. Van merkezdeki halka dağıtılan yardımları halk Erciş'in daha çok ihtiyacı olduğunu düşündükleri için kendi kolilerini Erciş'e yolluyor.

İlerici gençler belediyenin koordine ettiği yardımların dağıtılmasında görev alarak, felaketin yaralarını sarıyor. Şuanda Van merkezde bulunan ilerici gençler, havanın soğuk olmasından dolayı battaniye, çadır, özellikle çocuklara yönelik kışlık kıyafetin ve gıdanın bölgenin acil ihtiyaçları arasında olduğunu belirtiyor.
İlerici gençler yarın depremi en ağır yaşayan Erciş'e giderek Van halkına destek verecekler.

Van'a yardım malzemesi, erzak göndermek isteyenler için adres:
Van Belediyesi, Belediye Garajı
Merkez/ Van Tel: 04322148381

Erzak göndermek isteyenler için Yurtiçi kargo ile karşı ödemeli olarak yardımlarını gönderebilirler.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz...

http://www.ilericigenclik.org/haberler/ilerici-gencler-vanda-  adresinden alınmıştır.