Sosyalist Dergi: 32 |  Basından |
Taraf ve Baransu'nun "Yoldaş General" Asparagası

Taraf gazetesi Mehmet Baransu imzasıyla 29 Temmuz 2011 günü "Yoldaş General" başlığı ile Hasdal Cezaevinde tutuklu bulunan Korgeneral Ziya Güler'le ilgili iki MİT belgesi yayınladı. MİT tarafından savcılığa gönderilen belgeden birinde Korgeneral Ziya Güler'in 1972 yılında THKP C mensubu olduğu, 1989'da ise TBKP (Türkiye Birleşik Komünist Partisi) yöneticisi olduğu iddia ediliyor. Böylece Ergenekon ile THKP C ve TBKP arasında bağlantı kurulmaya çalışılıyor.

Son dönemin flaş isimlerinden "önüne konanı yayar" gazeteci Mehmet Baransu imzasıyla yayınlanan haberde Ziya Güler'in binbaşı ya da yarbay rütbesiyle TBKP Polit Bürosuna yazdığı değerlendirme yazısı yer aldı.

Mehmet Baransu'yu tebrik etmek gerekiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri içinde açık açık komünist faaliyet sürdüren subayın TBKP'nin Polit Bürosuna yazdığı değerlendirmeyi bulup yayınlayarak büyük bir iş başarmış. Baksanıza adını saklama gereği bile duymamış, oysa böyle raporların daima parti adıyla, müstear adla yazıldığını herkes bilir. Baransu keşke biraz daha araştırma yapsaydı da TSK mensubu Ziya Güler'in Avrupa' nın çeşitli ülkelerinde yapılmış Komünist ve İşçi Partileri toplantılarına katıldığını da (yıllık izinlerini bu toplantılarda harcamayacağına göre mutlaka görevli gitmiştir. Alın size komünistlerle Ergenekon arasında bir bağlantı daha.) ve buralarda yaptığı konuşmaları da bulup yayınlayabilseydi. Böylece hem haber güçlenir, hem de Ergenekon'u sola, komünistlere bulaştırma çabası daha doyurucu, daha inandırıcı bir hâle gelirdi.

Gazeteci sıfatı taşıyan ama gazeteciliğin en basit kurallarını es geçerek, önüne konan her belgeyi tereddütsüz doğru kabul eden Taraf bir kez daha faka bastı. Çünkü TBKP'li Ziya Güler'in Korgeneral Ziya Güler'le uzaktan yakından bir ilgisi yok. Ziya Güler, TBKP Merkez Komite üyesi ve Federal Almanya Yöre Sekreteri Feridun Gürgöz'ün parti adı. TBKP Polit Bürosuna Ziya Güler imzasıyla yazılan değerlendirme de ona ait. Feridun Gürgöz, TÜSTAV tarafından yayınlanan anılarında Ziya Güler adını kullandığını açıklamıştı.1 (Feridun Gürgöz, Saat Geri Dönmüyor, TÜSTAV Sarı Defter Dizisi İstanbul, Nisan 2007)

Taraf gazetesi önüne konan belgeleri "ulaşılan belge" anonslarıyla yayınlarken o belgeleri doğrulatma ihtiyacı duymuyor. Ya kendisine belge ulaştıranlara herkesten fazla güveniyor, ya da mesleğinin temel kurallarına bağlı kalarak gazetecilik yapmayı zahmetli bir iş olarak görüyorlar. "Ulaştırılan" bilginin doğruluğunu yanlışlığını araştırmak, başka bir kaynaktan doğrulatmak zor zahmetli olabilir; ama bu konuda kolayca başvurabileceği bir kaynağa başvurmamaları gerçekten düşündürücü. Haberi yazanlar, gazeteye koyanlar kendi gazetelerinde köşe yazarlığı yapan, TBKP eski Genel Sekreteri Nabi Yağcı'ya "Korgeneral Ziya Güler'in TBKP'nin üyesi, yöneticisi olup olmadığını" neden sormadılar acaba? Taraf Gazetesinin muhabirleri, editörleri "belge servisçilerine" kendi köşe yazarlarından daha fazla güveniyor olabilir mi?

Taraf ve Baransu'nun bu haberi asparagas ve dezenformasyonun zirvesini oluşturuyor. Devrimcileri ve komünistleri karalamak için hiçbir fırsatı kaçırmayanlar, yine tongaya düştü. Taraf'ın ve Baransu'nun MİT'çi "yoldaşları" onları fena yanılttı. Bakalım bu kez minareye nasıl bir kılıf uyduracaklar...

30 Temmuz 2011 Cumartesi, Birgün

1 Saat Geri Dönmüyor kitabını tanıtan yazı için bkz. Ürün Sosyalist Dergi sayı 25, Ocak 2009.



 
Yazarın Diğer Yazıları
 "İsmail Beşikçi ve Türkiye'de İfade Özgürlüğü" Sempozyumu ve CİA Kuruluşları* - Ahmet Kaplan
 Taraf ve Baransu'nun "Yoldaş General" Asparagası
 Suriye'de Savaşı Medya Yarattı / Daniel Abdülfettah
 Bir Devin Çöküşü / Adnan Bostancıoğlu
 Sapla Saman / Dil Bozumu - Umur Talu
 Tan Matbaası Baskını / 4 Aralık, 1945-İstanbul
 Ölü İşçiler Cumhuriyeti