Sosyalist Dergi: 30 |  Cemile Vuslat |
30 Mart Filistin Toprak Günü

Filistin halkı 30 Mart 2011'de Toprak Günü münasebetiyle düzenlediği gösteri ve yürüyüşlerle sömürgeci ve işgalci siyonist İsrail'i protesto etti.

Bundan 35 yıl önce, 1976'da İsrail hükümeti, Celile bölgesinde Filistinlilere ait geniş toprak parçalarına el koymuş ve bu toprakları sömürgeci yerleşimcilere tahsis etmişti. Filistin'i ve Arap varlığını ortadan kaldırıp Yahudileştirmek amacını güden bu kararı protesto etmek isteyen Filistin halkı, Toprak Günü ilan ettiği 30 Mart 1976'da genel grev düzenlemişti. Genel grevi önlemek isteyen İsrail hükümeti o gün sokağa çıkma yasağı koymuştu. Her şeye rağmen sokağa çıkıp protestolara katılan Filistinlilere İsrail ordusu ve polisi ateş açmış, 6 kişiyi öldürmüş, yüzlerce kişiyi de yaralamıştı.

O günden bu yana 30 Mart Toprak Günü, Filistin vatanını "İsrail", "işgal toprakları", "özerk yönetim bölgesi" gibi çeşitli statülerle bölen siyonist sömürgecilere karşı Filistin'in toprak bütünlüğünü ve Filistin halkının tekliğini simgeleyen bir mücadele ve birlik günü olarak kutlanıyor. İsrail'de yaşayan Filistinlilerin ayırımcılığa karşı eşitlik, işgal bölgesinde yaşayan Filistinlilerin işgalden kurtuluş, özerk bölgede yaşayan Filistinlilerin bağımsızlığa kavuşma ve özerk bölgenin FKÖ yönetimindeki Batı Şeria ve Hamas yönetimindeki Gazze şeklinde bölünmesine son verme mücadelesinin ortak simgesini oluşturuyor.

Toprak Günü nedeniyle İsrail'in kuzeyi, orta kesimleri ve güneyindeki Arap kasaba ve köylerinde tüm okullar ve işyerleri tatil edildi, yürüyüş ve etkinlikler düzenlendi.

Protesto yürüyüşlerinin en büyüğü, binlerce kişinin katılımıyla Celile bölgesindeki Arap kasabalarından Erraba'da yapıldı. Bu yürüyüşe, Sahnin'den ve Deir Hanna'dan katılımcılar da yürüyerek geldi. Sahnin ve Deir Hanna'dan yürüyüşe katılanlar, Erraba'ya gelmeden önce, 35 yıl önceki protestolarda öldürülenlerin mezarlarına çiçekler bıraktı.

Lod'da bir gün öncesinden gösterilere başlayan 1500 dolayındaki İsrailli Arap, 50 dolayında evin yıkım kararını protesto etti. Lod'da 1600 dolayında konut yıkım tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.

Necef'teki Bedevi köyü Arakib'te de gösteriler düzenlendi. İsrail tarafından köy statüsü tanınmayan Bedevi köylerinden biri olan Arakib, son yıllarda halkının verdiği toprak mücadelesi ve sürekli yaptıkları evlerin İsrail ordusu tarafından yeniden yıkılmasıyla gündemde bulunuyor.

Gazze'de ve Batı Şeria'da binlerce Filistinli, Toprak Günü gösterilerine katıldı. Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'da yüzlerce Filistinli, İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutukluların resimlerini taşıyarak ve Filistin bayrakları altında yürüdü.

Ancak Hamas polisi, Gazze kentinde Filistinli devrimci ve ilerici örgütlerin düzenlediği gösteriye saldırdı. 15 Mart'ta yaygın bir halk katılımıyla gerçekleştirilen Filistin birliği kampanyasının devamı olarak düzenlenen bu yürüyüşe katılanları, Hamas polisi sopalarla döverek ve biber gazı sıkarak dağıttı. Bazı göstericiler gözaltına alındı, en az bir kişi de yaralandı. Hamas, devrimci ve ilerici örgütlerin bu eylemini "izinsiz" sayıyor.

Batı Şeria'daki Filistin kentlerinden Ramallah'ta toplanarak kentin hemen yakınındaki Beyt El siyonist yerleşimine yürümek isteyenlere de Filistin Yönetimi güvenlik kuvvetleri engel oldu. Siyonist yerleşimin yakınına Filistin bayrağı dikmek isteyen iki genç, polislerce gözaltına alındı.

Ramallah'ın yanı sıra Cenin, Nablus ve Tulkerim'de çeşitli grupların katılımıyla gösteriler düzenlendi.

30 Mart Filistin Toprak Günü bütün dünyaya önemli bir mesaj veriyor: Siyonist sömürgecilerin işgaline uğrayan ve yok edilmek istenen Filistin'i unutma, unutturma.



 
Yazarın Diğer Yazıları
 Ne Yapsanız Boşuna
 Filistin Yazıları
 30 Mart Filistin Toprak Günü
 Ergenekon'da Ara Bilanço