Sosyalist Dergi: 27 |  ÜRÜN |
TKP Kutlaması

Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) 89. kuruluş yıldönümü etkinliği, Türk Tabipler Birliği İstanbul Şubesi'nin, Sevinç Özgüner Toplantı Salonu'nda yapıldı. Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen kutlama mesajlarının okunduğu etkinlik, TKP bayrağının daha da yükseltilmesi açısından tarihimizdeki anlamlı yerini almış oldu.


6 Eylül 2009 Pazar günü saat 14.00'te başlayan etkinlik programında, TKP emektarı Bekir Karayel'in gerçekleştirdiği açılış konuşması, TKP tarihini anlatan film gösterimi, krizi anlatan kısa oyun ve Grup Güneşli Dünya'nın gerçekleştirdiği müzik dinletisi yer aldı. Ayrıca etkinlik boyunca şiirler de okundu.

"Haydi unutmayalım! Nereden biz gücü alırız!"
Tıpkı 89 yıllık tarihimizi yazdığımız gibi hazırlandık kutlamamıza. Her adımını hep birlikte, her adımını özveriyle örgütledik. Gösterim için günler boyu süren çalışmalar, Grup Güneşli Dünya'nın provaları, salonun ayarlanması ve etkinliğe hazır hâle getirilmesi, dinleti için şiirlerin çalışılması, ikram için hazırlıklar, afiş ve davetiye hazırlıkları ve bunların dağıtılması, teknik alt yapı… Daha nice irili ufaklı işler işçi, köylü, öğrenci yoldaşlarımızın kollektif çabaları ile dayanışma ve disiplinle gerçekleştirildi. TKP'liler arasındaki birlik ruhunun bir göstergesi olarak da kutlama boyunca ülkemizin Ankara, İzmir, Mersin, Bergama, Bursa, Dersim, Kütahya, Kastamonu... gibi bölgelerinden dostlarımızın, yoldaşlarımızın dayanışma ruhlarını, mücadele coşkularını yansıtan mesajları okundu. Türkiye Komünist Partililer sadece ülke içinde değil, ülkemizin dışında da giderek daha net, daha kararlı tavırlar almaya başladıklarını, yolladıkları mesajlarla kanıtladılar. Eski yurtdışı parti örgütlerinin bulunduğu ülkelerdeki Türkiyeli komünistler tarafından yollanan mesajlardan, özellikle Hollanda ve Almanya'da yaşayan TKP'lilerden gelen mesajlar salonda büyük alkışlarla karşılandı. Yurtdışında ülkemizden daha acı bir şekilde yaşanan likidasyonun etkilerine karşı aralıksız mücadele eden ve giderek tasfiyecileri tasfiye etmeye başlayan çabaları ve katkılarıyla bizlere güç veren yoldaşlarımızın mesajları salondaki tüm dostlara ayrı bir enerji, ayrı bir coşku verdi.

Etkinliğe ayrıca TÜM‑İGD Genel Merkezi de kutlama mesajı gönderdi.

89. yılın coşkusuyla…
Saat 14.00'ü gösterdiğinde etkinlik başta TKP saflarında olmak üzere bütün devrim ve sosyalizm kavgasında yitirdiklerimiz için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve hep bir ağızdan okunan Enternasyonal Marşı ile başladı. Daha sonra açılış konuşmasını yapmak üzere, partimizle yaşıt yoldaşımız, TKP emektarı Bekir Karayel kürsüdeydi.

Bekir Karayel konuşmasında Mustafa Suphi ve arkadaşlarının kurduğu Türkiye Komünist Partisi'nin mücadelesinin tüm baskılara rağmen bugüne geldiğini anlattı. Karayel, TKP'nin baskılara karşı nasıl direndiğinden, mücadele bayrağını nasıl yükselttiğinden bahsederken sözlerini Rosa Lüksemburg'un sözüyle bitirdi; "Vardık, varız, varolacağız." Karayel'in konuşmasından sonra salondan "TKP yaşıyor, savaşıyor!" sloganı coşkuyla atıldı.

Açılış konuşmasının ve okunan şiirin ardından sunucu arkadaşlarımız Fethiye ve Murat da günün anlam ve önemine ilişkin kısa bir sunum yaptılar. Konuşmalarında çetin savaşlarla dolu tarihimizden kesitler sunarken kriz koşullarında mücadele hattının yükseltilmesi gerekliliğini vurguladılar. "Umudun adı bu topraklara 10 Eylül 1920'de yazıldı bir kere…" dedikleri sunumda Kürt açılımı adı altında sahnelenen oyunlara rağmen kalıcı, adil, demokratik bir barıştan ne yazık ki uzak olduğumuzu vurguladılar.

Ve yine dizelerde sıra...
"Haydi unutmayalım
Nereden biz gücü alırız
Hem açken, hem de tokken
Haydi unutmayalım
Bu dayanışmayı
İşçileri tüm dünyanın
Birlikten kuvvet doğar
Senin kızıl birliklerin
Her türlü zulmü boğar."

TKP'ye atfen okunan şiirin ardından Ankara, İzmir, Mersin Ürün Temsilcileri mesajlarını okudu. Mesajlarda TKP ruhunun hâlâ yaşatıldığı vurgulandı. Mesajlardan çıkan sonuç ise açıktı: "Mücadeleye devam zaferimizin teminatıdır." Sırada 89 yıllık uzun bir yürüyüşün kısa hikâyesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi vardı. TKP'nin kuruluşunu, geçirdiği evreleri anlatan film, likidasyona karşı mücadeleyi de işlemesi ve son 1 Mayıslardan görüntüler içermesiyle, bu işin nostaljik bir heves olmadığının ve partinin kesintisiz bir şekilde bugünlere taşınmasının bir kanıtıydı adeta. Filmin ardından etkinliğe yirmi dakikalık kısa bir ara verildi.

İkinci bölüm
Etkinliğin ikinci bölümü şiirle başladı. Şiirin ardından, Sanica ve İGDAŞ direnişlerinden birer işçi konuşma yaptı. İşçiler direnişe nasıl başladıklarını, hangi zorluklarla karşılaştıklarını, örgütlenme çalışmalarını anlattılar. Direnişçi işçilerin konuşmalarının ardından kriz ve sömürü düzenini anlatan kısa oyun oynandı. İçinden geçmekte olduğumuz kriz günlerine ilişkin olan bu oyun krizden etkilenen kadınların, işçilerin, öğrencilerin durumunu sergilerken kurtuluş yolunu ise finalde anlatıyordu: "Arkadaş yerini bil! İşçinin sınıf cephesine gir. Çünkü sen de bir işçisin."

Güneşli bir dünya için
Sahne Grup Güneşli Dünya'nın... Grup Güneşli Dünya şarkılarına başlamadan önce, grup adına Tuba arkadaşımız konuşma yaptı. Grubun adının İsmail Bilen yoldaşın kitabından geldiğine değindi. Grup şarkılarını güneşli bir dünya için seslendirdi. Yalnızca bizim toprağımızın değil, kardeş coğrafyanın acılarını, umutlarını da dillendirdi. Şarkılar, marşlar salondakileri coşturdu. Alkış seslerine halaylar zılgıtlar eşlik etti.

Bu güzel dinletinin ardından geleneğimiz olduğu üzere kapanışta hep birlikte TKP Marşı'nın okunmasıyla etkinliğimiz son buldu.

"Kavga sesleri geliyor
Köylerden ve şehirlerden
TKP'miz ilerliyor
Bugün esir yarın her şey"

Etkinliğimiz burada bitmişti ama biz tüm mücadele alanlarında, iş yerlerinde, emekçi mahallelerinde, okullarda, miting alanlarında hep bir arada olmaya devam edeceğiz.
Bugün aradan geçen 89 yıldan sonra hâlen daha toplananlar varsa meydanlarda, miting alanlarında, 1 Mayıs alanlarında insanlar aynı coşku ve kararlılıkla yan yana gelebiliyorlarsa; bu mücadele bitmez, bitirilemez. İşte bu 89 yıldan geriye kalan sayısız onurun ve güzelliğin içerisinde bir şey var ki o da "Mücadele!" Haydi hep birlikte 10 Eylül ruhunu ve mücadeleyi yükseltmeye!

Ve nihayet, nihayet ki;
TKP'em benim.
En bıçkın yerimde gizlediğim!
Elmacık kemiğinde kırık,
Kimi sen yaşında,
Kimi gencecik.
Dövüşür yoldaşların senin için.
Bak! Dinle!
Bu yükselen senin sesin
 
Yazarın Diğer Yazıları
 Açıklama
 TKP Tüzük Taslağı
 TKP Program Taslağı
 TKP Yasal Kuruluş Hazırlık Konferansı Sonuç Bildirisi
 Tarihimizden
 Suphi'den Bilen'e Gelenek Yaşıyor
 Emperyalist Savaş Blokunun Pirus Zaferi
 Merhaba
 Dünya Komünist ve İşçi Hareketinden: Yunanistan Komünist Partisi Programı - II
 Gündemden
 Norveç'te Faşist Katliam
 15‑16 Haziran 1970'in Derslerini Tartıştık
 15-16 Haziran
 Ortadoğu'dan
 Selamlaşma