Sosyalist Dergi: 32 |  ÜRÜN |
Norveç'te Faşist Katliam

Norveç'in başkenti Oslo'da ve Ütöya adasında 22 Temmuz 2011 Cuma günü Anders Behring Breivik adlı bir faşistin soğukkanlı biçimde gerçekleştirdiği katliamda şu ana kadar 93 kişi öldü. Oslo'da hükümet binasına bomba koyan ve Ütöya adasında sosyal demokrat gençleri bir buçuk saat süren bir insan avıyla öldüren göçmen düşmanı, aşırı sağcı, koyu Hıristiyan ve ırkçı katil, katliamı "İslam halklarının istilasına uğrayan Batı'yı uyarmak için" yaptığını söyledi.

Katliamdan hemen önce internette yayınladığı "Bir Avrupa Bağımsızlık Bildirgesi‑2083" başlıklı bildirgesinde Marksizmi, hümanizmi ve İslamcılığı hedef gösteren katil, İslam istilasını alt etmek için "öncelikle, Batı'yı güçsüzleştiren" komünistlerin ve hümanistlerin kırımdan geçirilmesi gerektiğini savunuyor. "İslam istilasına karşı savaşta bir milyon kişinin öleceği" tahmininde bulunan katil, sosyal demokrat gençleri öldürerek bu savaşı başlattığını iddia ediyor.

Emperyalist ve militarist ideolojiyle beyni yıkanan katil gerçekleri ters yüz ediyor. ABD ve Avrupa Birliği'nin tarifsiz acılar yaşattığı, en vahşi sömürgeci işgallere uğrattığı, sömürdüğü ve ezdiği halklardan küçük bir kesimin göçmen olarak Norveç'e ve Avrupa'ya gelmesini "istila" olarak nitelendiriyor. Küçücük emperyalist Norveç'i yöneten kapitalist tekellerin uşaklığını yapan hükümetlerin Afganistan ve Irak işgaline katıldığını, şu anda NATO saflarında Libya halkını bombaladığını unutuyor. İstilacı olan Batılı ülkelerken, Batılı ülkelerin İslam halklarının istilasına uğradığını söyleyebiliyor. Zalimken mazlumluk taslıyor.

Zalimin mazlumluk taslaması, katliam haberi duyulur duyulmaz, Norveç, Avrupa ve Amerikan medyasının olayı inceleyip araştırmadan, peşin peşin "İslami terör saldırısı" olarak sunmasıyla da kendini ele veriyor.

Norveç'teki faşist katliam, yeryüzünü dolar milyarderlerinden oluşan kapitalist şebekenin uysal kölesi durumunda tutmak isteyen insanlık düşmanlarının işidir. Bu katliam, Irak'ı, Afganistan'ı istila eden, Libya'ya saldıran, Filistin'i işgal altında tutan, kendi ülkelerinde işçi ve emekçilerin en temel haklarını ve özgürlüklerini budayan kapitalist‑emperyalist‑militarist egemenlerin suç hanesine yazılmış yeni bir kötülüktür. Katil Anders Behring Breivik, bu egemenlerin zavallı ve kör bir aletidir.

Evlatlarını yitiren Norveç halkının acısını paylaşıyoruz. Öldürülen sosyal demokrat gençlerin yasını onlarla birlikte tutuyoruz. Ülkelerini yabancı düşmanlığına, ırkçılığa ve faşizme teslim etmeyeceklerine, kendi temel hakları için mücadele ile hükümetlerinin suç ortağı olduğu emperyalist savaş ve işgallere karşı mücadeleyi birleştireceklerine inanıyoruz.


 
Yazarın Diğer Yazıları
 Açıklama
 TKP Tüzük Taslağı
 TKP Program Taslağı
 TKP Yasal Kuruluş Hazırlık Konferansı Sonuç Bildirisi
 Tarihimizden
 Suphi'den Bilen'e Gelenek Yaşıyor
 Emperyalist Savaş Blokunun Pirus Zaferi
 Merhaba
 Dünya Komünist ve İşçi Hareketinden: Yunanistan Komünist Partisi Programı - II
 Gündemden
 Norveç'te Faşist Katliam
 15‑16 Haziran 1970'in Derslerini Tartıştık
 15-16 Haziran
 Ortadoğu'dan
 Selamlaşma