28 Kanunusani'yi Unutma!
2005 yılının 28-29 Ocak tarihi, onbeşlerin Karadeniz sularında acımasızca katledilişlerinin yıldönümü.
Bundan 84 yıl önce, 28 Ocağı 29'una bağlayan gece, Mustafa Suphi ve Ethem Nejat, Türkiye'de komünist hareketin yükselmesini sağlamak, halkların düşmanı emperyalistleri yurttan kovmak için başlatılan Kurtuluş Savaşı'nı toplumsal kurtuluş savaşına dönüştürmek amacıyla Sovyetler'den Türkiye'ye gelmek üzere çıktıkları yolda burjuvazinin gerçek yüzünü ortaya çıkaran haince bir saldırıyla katledildiler.
10 Eylül 1920'de TKP'nin kuruluş kongresinde başkan seçilen Mustafa Suphi aynı zamanda Komintern Türkiye temsilciliği görevini de yürütüyordu. Kongre sonrası Anadolu halklarının kurtuluşu çalışmalarına katılmak üzere genel sekreter Ethem Nejat, merkez komite üyelerinden Hilmioğlu Hakkı, Nazmi İsmail Çiftoğlu ile birlikte Türkiye'ye hareket ettiler. Amaçları, Anadolu'da emekçi halkın sefaletine son vererek sınıfsız, savaşsız, sömürüsüz bir dünya kurmaktı.
Ancak onbeşlerin bu isteği acımasız ve kanlı bir şekilde bastırıldı. Ankara'dan ge-
len emirle harekete geçen Kazım Karabekir, onbeşlerin Erzurum üzerinden Ankara'ya gelmelerini en-
gellemeyi başardı. Ancak Trabzon'a varmalarını engelleyemeyen burjuvazi orada tekrar harekete geçti. Mustafa Suphi ve yoldaşlarını zorla bir tekneye bindiren halk düşmanları, denize açılmalarını bekledikten sonra katillerini bindirdiği ikinci bir tekneyi arkalarından göndermekte gecikmedi. Türkiye işçi sınıfının, emekçi halkın önderleri, bindikleri teknede hunharca öldürüldüler.
O günden bu yana iki sınıfın kavgası sürüyor. Zaman zaman yara alsa da, onbeşlerin öncülüğünde başlayan hareket elbet bir gün başarıya ulaşacaktır. Büyük komünist şairimiz Nazım'ın söylediği gibi: