Sosyalist Dergi: 2 |  Arsızlar |
Maliye rantiye peşinde (imiş)

Gelirler Genel Müdürlüğü, bu yıl beyanname vermesi gereken 33 bin 841 kişinin toplam 861 trilyon liralık faiz gelirleriyle ilgili listelerini defterdarlıklara gönderdi.

Tek hesaplar


Daha önce bankalardan gelen 2 milyar liranın üzerinde faiz geliri elde edenlere ilişkin listeler, Gelirler Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Merkezi'nde değerlendirmeye alındı. Bu işlem sırasında bankalarda sadece tek hesabı olan 33 bin 841 kişinin, belirlenen limitlerin üzerinde faiz geliri elde ettiği ve bu yıl beyanname kapsamına girdiği tespit edildi.

En rantiye iller*

İller Mudi TL hesabı Döviz hesabı

sayısı (milyon lira ) ; (milyon lira)

İstanbul 19.216 438.283.763 77.014.850

Ankara 4.010 104.238.721 9.677.879

31 Mayıs 1999, Milliyet

İşte bu kısacık haberden de görülebileceği gibi, on yıllardır ülkemizi soyup soğana çeviren rant düzeni yalnızca bir avuç asalak için sürdürülüyor. Öyle tümüyle kamulaştırma veya holdinglerin mal varlıklarına el konulması gibi talepler değil, sadece gelirin birazcık daha adaletli bir dağılımını istemek bile, bu 30 bin küsur kişinin cüzdanına rahatsızlık verecek. Bu asalakların üretime hiçbir katkı sunmadan, dünyanın en ahlâksız mesleği faizcilikle geçinmeleri, ne yazık ki, iktidar yöneticilerini hiç rahatsız etmiyor. O çok sözünü ettikleri enflasyonun düşmesi bile, bu lobinin engellemeleriyle karşılaşıyor.

Faiz gelirlerine yalnızca binde ölçülerinde bir vergi getirilmesi istendiğinde bile nasıl tepkiler verdikleri akıldadır. Maaşa bağladıkları medya sözcüleri, hemen "fakir fukaranın üç kuruşluk faiz gelirine el koyacaklar" diye aleyhte propagandaya başlamışlardı. Ortalama bir ücretlinin maaşını haftalık repoya yatırmasını kastedenler, gözümüzden aslı vurguncu bu otuz bin kişiyi kaçırmaya çalışıyorlar. Bu asalakların gelirlerine yüzde onluk bir vergi konması bile bütçe açıklarına büyük katkı sağlayacaktır.

Tekellerle sarmaş dolaş olmayı içine sindiremeyen birazcık dürüst bir politikacı bile çıksa, bu düzenin böyle gitmesini engeller ama, nerde. Ne acıdır ki, toplumun büyük çoğunluğunun bu anlamda rahat etmesi için, sınıf mücadelesinin yığınsallaşması gerekiyor.

 
Yazarın Diğer Yazıları
 İŞVEREN GÜVENCE ALDI, İŞÇİYE KAVGA KALDI
 Iraklı Askerlerin Üniforma garipliği
 Arsızlar Köşesi
  Bir Fahri Müfettiş M. Barlas!
 SSGSS Yasasının "Vicdanı" Yok
 Arsızlar Köşesi
 Arsızlar Köşesi
 ARSIZLAR KÖŞESİ
 Vizyon mu, illüzyon mu?
 Savaş Tamtamcılığı
 Savaş "Oyunu"
 Boşver o nahoş hatıraları, söyleşelim güzelleşelim!
 BEN MEDYANIN ZEKİ, ÇEVİK VE AHLÂKLISINI SEVERİM!
 Küba’nın nesi meşhur!
 İTİNAYLA HATIRA YARATILIR!