Sosyalist Dergi: 5 |  Arsızlar |
Satıyorum, saaatttttım!

Devlet hastaneleri satılıyor. Evet yanlış okumadınız. Sağlık Bakanı Osman Durmuş açıkladı: "Benim hastanelerimi alan varsa satıyorum. Koşuyolu Hastanesi, Siyami Ersek Hastanesi, Yüksek İhtisas Hastanesi alan varsa, buyursun." Öyle ucuza da vermeyecekmiş: "Yok pahasına vermem. Ederine, hatta ederinin biraz altına verebilirim. Üretecek, kendi kendine yeter hale gelecek ve devredeceğim". Kime devredecek? Özel sektöre, yani kapitalistlere, amacı sadece kâr etmek olan kesime. İnsan sağlığı satılık olmamalıdır! Devlet hastaneleri, yani kamu mülkiyetinde olan hastaneler, sigortalıların yararlandığı hastaneler. Özel sektöre devredilirse, artık sigortalılar yararlanamayacak. Sözü edilen hastaneler bütün emeğiyle geçinenler açısından büyük bir öneme sahip hastaneler. Örneğin koşuyolu hastanesi kalp hastalıklarının tedavi edildiği, kalp ameliyatlarının yapıldığı bir hastane. Eğer özelleşirse, sigortalı emekçi kesimin yararlanma oranı düşecek. Çünkü paralı hizmet veren özel hastaneler 'özel' müşterileri olan 'özel' hastalara öncelik verecektir. Sigortalı kesim, sigorta kurumundan ancak özel sevk alabilirse, bu hastanelerden yararlanabilecek. Hatta belki zaman içerisinde sigortalılara hizmet ortadan kalkacak, hastane kapıları kapanabilecektir. Özelleştirme sonucunda sağlık hizmetinin faturası sigorta kurumuna daha pahalıya patlayacaktır! Oysa, sigorta kurumu iyi bir planlamayla primlerden elde ettiği gelirle hastanelere donanım sağlasa, hizmetin kalitesi de artar, personel fazlalığından da şikayet edilmez. Ama yapılmak istenen, ballı bir alanı kapitalistlere peşkeş çekmek, kamuya ait olan mülkiyeti talan etmektir.

Sağlık Bakanı'na göre, hastane yöneticiler "personel az" diye bağırıyormuş, özel sektör az personelle rahat edecekmiş: "Hastaneyi benden alırsanız zaten sağlık personeli ihtiyacım kalmaz". Yeni hastane sahipleri büyük kârlar elde edebilsin diye, asgari ücretle personel çalıştırılacak (Milliyet, 5 Şubat 2000, s. 7).



Daha az personele daha çok iş yaptırılacak. Sağlık emekçileri işsizliğe terk edilecektir. Neticede onlar da düşük ücretle hiçbir sosyal güvencenin olmadığı özel sektörde kötü koşullarda çalışmaya mahkum edilecektir.

Aynı şeyleri tekrarlamaktan artık dilimizde tüy bitti. Sigorta kurumları ve devlete bağlı sağlık kuruluşları, hastaneler özel sektöre devredilmek isteniyor. Ne demek isteniyor. Devrediliyor işte. Tüm uygulamalar bütün bir planın parçaları. Şimdi de sağlık sigortası ile emeklilik sigortasını ayırma planları gündemde. Yani sağlık alanı tümüyle paralı hale gelecek. Özel sigorta şirketlerinin sigortacılık pastasındaki payı arttırılacak. Bu yönde hazırlanan yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'na sevkedildi.

 
Yazarın Diğer Yazıları
 İŞVEREN GÜVENCE ALDI, İŞÇİYE KAVGA KALDI
 Iraklı Askerlerin Üniforma garipliği
 Arsızlar Köşesi
  Bir Fahri Müfettiş M. Barlas!
 SSGSS Yasasının "Vicdanı" Yok
 Arsızlar Köşesi
 Arsızlar Köşesi
 ARSIZLAR KÖŞESİ
 Vizyon mu, illüzyon mu?
 Savaş Tamtamcılığı
 Savaş "Oyunu"
 Boşver o nahoş hatıraları, söyleşelim güzelleşelim!
 BEN MEDYANIN ZEKİ, ÇEVİK VE AHLÂKLISINI SEVERİM!
 Küba’nın nesi meşhur!
 İTİNAYLA HATIRA YARATILIR!