Sosyalist Dergi: 32 |  Ali Uğur |
AKP'nin Sendikalara Yeni Bir Hamlesi

Bir yandan Kürt meselesinde çözümsüzlüğün gündeme getirilmesi, diğer yandan, Akit, Yeni Şafak gazetesi gibi sözde Müslüman kardeşliğini savunanların savaş tamtamları çalması, aynı anda hem içte legal siyaset alanına müdahale sinyalleri hem de Suriye'yi ele geçirme hevesleri arasında ortalık toz duman içinde.

Siyaseten ortalığın bu kadar kızıştığı günlerde, sendikal dünyada da sessiz sedasız bir harekât yürüyor. Ateş düştüğü yeri yakar misali, kamu sendikalarında AKP'nin iktidara geldiğinden beri geçen yıllarda yürütülen operasyonlara, şimdi de işçi sendikaları eklendi.

Düne kadar kapitalist iktidarların ve işveren örgütlerinin benimsedikleri sendikacı tipi, kendileriyle "uyumlu" çalışacak kişilerdi. Bugün ise AKP için tek başına "uyumun" yetmediği bir döneme girmiş gibi görünüyoruz. Artık, uyumun ötesinde sendikalarda "biat" ihtiyacı ortaya çıkmışa benziyor.

AKP'ye doğrudan bağlı HAK İŞ konfederasyonu, hiçbir kural, incelik, mutabakat aramadan, gücünün yettiği bütün sendikalara saldırmaya başladı. Tabii ki bu saldırılarını tek başına yapmaya imkânı yok. Sendikaları kendisine bağlamak için iktidarın ve elbette iktidarın gözbebeği işverenlerin desteğiyle hareket ediyor. Bu iktidar desteğini küçümsemeyiniz. Çünkü, siyasi iktidarın desteği, yerel düzeyde emniyet kuvvetlerinin de Hak İş'e bağlı sendikaların yanında bir sosyal taraf gibi ortaya çıkmasına, öyle hareket etmelerine yol açıyor.

Hak İş, daha önce yetki ve baraj sorunu olmayan tarım ve ormancılık, avcılık ve balıkçılık işkolunda, kolay lokma olarak gördüğü Orman İş'e saldırmıştı. Orman İş üyelerinin zorla istifa ettirilip Öz Orman İş'e üye kaydedilmesini sağlamışlardı.

Daha sonra, Öz İplik İş aracılığıyla, çoğunlukla işveren ve yargı ile anlaşıp işkolu değişikliği yaptırararak, Gaziantep'te Özuslu işyerinde Petrol İş üyelerine, Yataş'ta Ağaç İş'e saldırdılar. Öz İplik İş, tekstil işkolunda da ayrıca Tekstil ile Teksif sendikalarına yönelik saldırgan tutumuna devam ediyor.

Tek Gıda İş sendikasının ÇayKur'daki örgütlülüğüne de Öz Gıda İş aracılığıyla saldırmışlar ve işçilerin uzun müddet yaratılan ihtilaftan dolayı mağdur olmalarına yol açmışlardı.

Sonradan akamete uğrasa da, petrol, kimya, lastik işkolunda Petrol İş'in gücünü kırmak için Öz Petrol İş sendikasını kurdurmuşlardı. Ama, o sendika çalıştırılamadı ve kapatmak zorunda kaldılar.

Belediye işkolunda da özellikle İstanbul'da Belediye İş sendikasının yetkisini düşürmek için yandaş sendika Hizmet İş'in yaptıklarından dolayı taşıt işçilerinin yıllarca mağduriyet çektikleri de hatırlardadır. Bugünlerde yine AKP'li İstanbul belediye idarecileri tarafından işçilerin Belediye İş'ten istifa edip Hizmet İş'e geçmeleri yönünde baskı yapıldığı haberleri geliyor.

Son olarak, Ankara'da çok uzun yıllardır (Melih Gökçek'e rağmen) Belediye İş'te örgütlü bulunan EGO, ASKİ işyerlerinin şube yöneticileri ile Ankara 2 nolu şube yöneticilerinin Ağustos 2011'de Belediye İş'ten istifa edip Hizmet İş'e geçtikleri duyuldu. Hemen ardından da işçiler üzerinde Hizmet İş'e geçmeleri için baskılar başladı. Daha önce benzer operasyonları İzmit'te ve başka kentlerde de yaşayan Belediye İş'e destek olmak, Hak İş'in gerçek yüzünü açığa çıkartmak görevimizdir.

Tüm sendikalarda "Hak İş'leştirme operasyonu tamamlanana kadar durmak yok" şiarıyla hareket eden bu işbirlikçi sendikal anlayışla mücadeleyi birinci öncelikli yapmak şarttır. Aksi, takdirde, dün çok eleştirdiğimiz siyasi iktidarlara ve sermayeye karşı "uyumlu" sendikacıları bile arar hale geleceğimizi unutmayalım.

Bu arada, Hak İşleştirme operasyonundan en büyük mağduriyeti yaşayan Türk İş genel merkezinin, buna rağmen, Çalışma Bakanlığı ile yeni sendikalar yasasına dair yapılacak görüşmelerde, yüzde 10'luk işkolu barajının tamamen ortadan kalkmasına itiraz edeceğini belirttiğini de hatırlatalım. Türk İş'in, ilkesel değil, güncel ihtiyaçlara göre hareket etmenin sonunun hüsran olacağını sendika olarak varlığı tümüyle ortadan kalkmadan anlamasını diliyoruz.



 
Yazarın Diğer Yazıları
 Özgür Sendikalar Yasası Getirilmelidir
 AKP'nin Sendikalara Yeni Bir Hamlesi
 Sözleşmeli Kamu Emekçilerinin Zaferi
 AKP Saldırıyor
 AKP Paşaları Dönemi
 Gazze Raporu
 Kıbrıs Seçimleri
 Enerji İşkolunda Sendika İhtiyacı
 Telekom Grevinin Ardından
 Cem Uzan'ın Vaatleri